Agenda

    nov
    10
    do
     Maxim Osipov
    nov 10 @ 19:30 – 21:00

    De Russische grootmeester van het korte verhaal en cardioloog Maxim Osipov, ook wel de nieuwe Tjechov of “de laatste levende dooie Rus” genoemd, geeft een masterclass over het korte verhaal. Zijn verhalen zijn even menselijk als groot, even wreed als gevoelig. Osipov wordt geïnterviewd door schrijver Max Hermsen.

    Over De wereld is niet stuk te krijgen:

    In bijna elk verhaal weet Osipov zijn lezers te verrassen. Niet alleen met rampspoed en geweld, maar juist ook met onverwacht optimisme. Meer dan eens moeten zijn personages, soms tot hun eigen verbazing, vaststellen dat ze ondanks alles gelukkig zijn.” 

    De nieuwste verhalenbundel van Maxim Osipov, Kilometer 101, ligt vanaf 28 oktober in de boekhandel.

    Datum: donderdag 10 november

    Tijd: 19:30

    Toegang: €5 | studenten gratis

    Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

     

    nov
    15
    di
    Filosofisch Café
    nov 15 @ 19:30 – 22:00

    HERSTELT BURGERBERAAD KLIMAAT ONZE DEMOCRATIE

     

    Nu is het aan ons, is de titel van het boek, ook wel pamflet van Eva Roovers, waarin zij een stevig pleidooi houdt voor een Burgerberaad klimaat. De problemen van onze omgang met de aarde en het klimaat zijn zo urgent en van ons allemaal, dat de huidige politiek tekortschiet. De aarde als ons voertuig is ernstig kapot en het besturingssysteem, de democratie werkt niet.

    Sjef Welling (redactielid Filosofisch Café Arnhem) zal dit boek en vooral het burgerberaad inleiden. Daarin zal hij het bespreken tegen de achtergrond van politieke filosofie en  het tegenover twee kritische posities over Burgerberaad plaatsen.
    Vervolgens zal na de pauze een dialoog over deze inleiding plaatsvinden. Waarna uiteindelijk overeenkomstig de werkwijze van het Burgerberaad over het Burgerberaad gestemd zal gaan worden.

    Locatie : boeksalon Hijman Ongerijmd
    Datum  : 15 november 2022
    Tijdstip: 19.30 inloop
    19.45 uur start
    22.00 uur slot

    nov
    16
    wo
    Fixdit: Annelies Verbeke & Jannah Loontjes
    nov 16 @ 19:30 – 21:00

    Optimistische Woede – een Fixdit-manifest

    In het schrijverscollectief Fixdit verontwaardigen elf vrouwelijke schrijvers zich over de ongelijke positie van vrouwen in de letteren; mannen domineren de leeslijsten en veel mensen geven toe nauwelijks vrouwen te lezen. Vanuit bondgenootschap strijden ze voor verandering, in de literaire wereld én in de canon. Schrijvers Annelies Verbeke en Jannah Loontjes presenteren het manifest en hun bijdrages. Woedend, strijdvaardig, en vooral: optimistisch.

    Datum: woensdag 16 november

    Tijd: 19:30

    Toegang: Gratis

    Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

     

    nov
    19
    za
    Boekpresentatie Peter Bierhaus “Rotzak”
    nov 19 @ 05:00 – 07:30

    Boekpresentatie: Peter Bierhaus zijn roman Rotzak.

    OVER DE ROMAN Robbie de hoofdpersoon uit de roman Rotzak, is een schoffie dat opgroeit in de jaren ’60 in een doodsaaie nieuwbouwwijk in Arnhem. Zijn vader noemt hem ‘een rotzak’. Robbie gaat zich ernaar gedragen. Na een treurige jeugd vol geweld verhuist hij naar Amsterdam om te gaan schrijven voor Panorama. Ook komt hij in de drugshandel terecht. Robbie wordt een uitstekende bokser die maar al te graag klappen uitdeelt. Hij leidt een turbulent leven met veel drank en seks. Het kost hem vele jaren voor hij de ware vindt. In de eerste dertig jaren van zijn leven is eigenlijk zijn enige ware liefde de stad waar hij geboren is: Arnhem.

    ‘Alleen onaangepaste koekwausen vind ik tof. De rest interesseert me geen reet.’

    Rotzak is een ruige coming of age-roman, geschreven in compromisloze straattaal. De klappen die hoofdpersoon Robbie krijgt, komen ongenadig hard binnen. Hij leidt een leven vol onrust, eenzaamheid en agressie. Robbie kan het nergens vinden. Behalve in drank, kickboksen en zijn favoriete voetbalclub Vitesse. Rotzak speelt zich af in Arnhem, Amsterdam, Londen en Parijs. De korte scènes doen denken aan rauwe Engelse films over losers die doel noch richting hebben in hun leven. Op de achtergrond komt het landelijke nieuws en het wereldnieuws voorbij: de Nieuwmarktrellen, de opkomst van de punk, de migrantencrisis, de Molukse kwestie, de oorlogen in Afghanistan en Oekraïne, de klimaatcrisis, COVID-19.

    PETER BIERHAUS (Arnhem, 1956) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en begon met schrijven bij Panorama. Daarna werkte hij bij andere bladen en magazines. Langzaam maar zeker vond hij zijn eigen vrijgevochten schrijfstijl. Net als zijn hoofdpersoon Robbie heeft Bierhaus veel met boksen. Hard trainen en nu en dan een partijtje. Ook dat lijkt de lezer terug te kunnen vinden in de manier waarop de auteur zijn zinnen opbouwt. Snelle, korte combinaties die hij afmaakt met een flinke opstoot. Mooischrijverij, literatuurderig doen, het is hem volkomen vreemd. Zijn schrijvende helden zijn Charles Bukowski, Alan Sillitoe en F.X. Toole. De zelfkant is de wereld waarover Bierhaus schrijft. Rotzak is zijn eerste roman.

    Zaterdag 19 november
    17:00 inloop, 17:30 start
    Gratis

    nov
    23
    wo
    Debuut! Hanan Faour & Jante Wortel
    nov 23 @ 19:30 – 21:00

    In gesprek met twee jonge schrijvers, Hanan Faour die debuteerde met Schervenstad, en Jante Wortel, van wie onlangs het debuut Weerlicht verscheen. Wat betekent het om je entree te maken in de literaire wereld? Hoe ga je om met de recensies, en op welke manier praat je over je boek met lezers en interviewers.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    nov
    27
    zo
    Boekpresentatie Jeroen & Boris De Leijer
    nov 27 @ 14:00 – 15:30

    Naar Texas en terugIn de graphic novel Naar Texas en terug neemt een vader zijn adolescente zoon mee op reis als een moderne ‘rite de passage’: Jeroen, de vader, besluit dat het tijd is zijn zoon te begeleiden naar volwassenheid. Boris is gestrand in het onderwijs en gaat al drie jaar niet naar school. Hij ligt vooral op zijn bed met zijn telefoon en kijkt zijn favoriete Netflix-films en -series, telkens opnieuw. Na Verdun en het Westelijk front, reizen ze in 2016 af naar Texas om er de presidentsverkiezingen te volgen. Jeroen is degene die aanvankelijk een getekend en geschreven verslag van hun wederwaardigheden maakt, maar wanneer Boris zich daarin mengt en zijn kant van het verhaal gaat vertellen, ontstaat er een interessante dialoog vanwege Boris’ andere kijk op de werkelijkheid; informatie die via de zintuigen binnenkomt verwerkt hij op een radicaal andere wijze.