Agenda

  okt
  16
  zo
  Límites sin Límite (filmvertoning en lezing)
  okt 16 @ 14:00 – 16:00

  Vertoning van de film ‘Límites sin Límite’ met daarna een lezing door Nellie Markus gebaseerd op de volgende  drie boeken: Op de vlakte der slangen van Paul Theroux, Vertel me het einde van Valeria Luiselli en De grens wordt een rivier van Francisco Cantú.

  De film gaat over het waarom Mexicanen de grens willen oversteken naar de VS.  Mexicaanse jongeren in Cuernavaca die wonen in het familiehuis van NPH (in Nederland vertegenwoordigd door WereldOuders) zijn de acteurs en vertellen het verhaal. Daarna volgt de lezing waarin duidelijk wordt dat niemand zomaar zijn land ontvlucht maar vlucht uit de nachtmerrie waarin hij/zij leeft.

  Nellie Markus maakte deze film over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS:

  “Ik werk met jongeren in Mexico die een theaterstuk hebben gemaakt over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. De jongeren hebben mij gevraagd om een lezing bij hun theaterstuk te maken zodat duidelijk wordt wat er allemaal plaatsvindt aan de grens. Ik heb met hen overlegd en we hebben drie boeken gekozen die als basis dienen voor de lezing en die een beeld schetsen van hoe de grens ontstaan is, wat het betekent om door Mexico te trekken naar de grens met een gammele goederentrein waar je illegaal op verblijft en aan welke gevaren je dan bloot komt te staan. Hoe de Border Patrol bij de grens funcioneert, hoe jongeren die zonder ouders de grens overtrekken worden behandeld. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht en dat het opvangbeleid menselijker moet worden. Veel menselijker en ook zonder onderscheid wat betreft huidskleur.”

  Meer info: www.CreatieveProjectenMexico.nl

   

  okt
  18
  di
  Filosofisch Café met Vincent Blok
  okt 18 @ 19:30 – 21:30

  Van wereld naar aarde

  met filosoof Vincent Blok

  We moeten toe naar een nieuwe omgang met de aarde. Het boek Van wereld naar aarde biedt hiertoe een eerste aanzet. De auteur van dit spraakmakende boek, filosoof Vincent Blok, verzorgt op 18 oktober de inleiding van het filosofisch café. Hij ontwikkelde een ecologische ontologie van de aarde in tijden van klimaatverandering, en gaat daarmee in tegen de filosofische traditie door zijn ontologie niet antropocentrisch, maar eco-centrisch te oriënteren. Zijn nieuwe perspectief op onze zorg voor de aarde biedt relevante inzichten voor de milieu- en techniekfilosofie.

  Na zijn inleiding zullen we met Vincent Blok en elkaar op een filosofische wijze in gesprek gaan.

  Vincent Blok (1970) is universitair hoofddocent techniekfilosofie aan de Wageningen University.

   

   

   

  Filosofisch café boeksalon Ongerijmd
  dinsdag 18 oktober 2022
  aanvang 19.45 uur (inloop 19.30)
  toegang gratis

  okt
  26
  wo
  Leesclub Weerlicht Jante Wortel
  okt 26 @ 19:30 – 21:00

  In oktober is Weerlicht van Jante Wortel ons Boek van de maand.

  Deze zomer zijn we allemaal fan geworden van het prachtige boek van onze collega Jante: Weerlicht, een moedige debuutroman over de dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt. “Stof voor een loodzwaar boek, zou je zeggen. Maar Jante Wortel schrijft helder en vrij licht, ondanks alles”, schreef NRC Handelsblad. “Weerlicht valt op dankzij de zorgvuldige spanningsopbouw. […] Wortel maakt dankzij allerlei onvoorziene ontwikkelingen, dat je op het puntje van je stoel zit.”

  Jante Wortel (1996) studeerde af aan Creative Writing ArtEZ en is boekverkoper bij Hijman Ongerijmd. Weerlicht is haar debuut.

  Lees de lovende bespreking van Weerlicht in NRC Handelsbladhier.

  De leesclub zit vol, maar we organiseren een tweede leesclub, ook onder leiding van de schrijver zelf!

  Deelname aan de leesclub is gratis.
  Natuurlijk vinden we het heel fijn als je het boek bij ons koopt 🙂

  Datum eerste leesclub (vol): Woensdag 26 oktober van 19.30 – 21.00 uur
  Datum extra leesclub: Woensdag 2 november van 19.30 – 21.00 uur

  Toegang: Gratis

  Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  okt
  28
  vr
  Popronde met Mystic en Ikiga
  okt 28 @ 19:30 – 21:30
  Popronde met Mystic en Ikiga

  We doen dit jaar natuurlijk weer mee aan de Popronde. Kom luisteren (en dansen)!

  Met om 19.30: Mystic

  Mystic is een rapper & producer uit Almere. Met features van o.a. Yung Nnelg en Leafs, dan weet je als alternatieve Nederhop liefhebber wel waar je moet zoeken. Sonisch vangt Mystic de old-school sound en stopt het in een nieuw jasje. In zijn lyrics richt Mystic zich vooral op het behalen van succes, speciale momenten die hij beleeft en ook de liefde.

   

  Om 20.45: Ikiga

  Dutch band IKIGA does catchy alternative pop like the Japanese do ramen: tasty as f*ck! IKIGA’s eerste single werd gefeatured 3 officiële Spotify playlists: ‘Rock the World’, ‘New Music Friday Japan’ en ‘J-tracks Brand New’. IKIGA maakt feelgood alt-pop met dirty drums en veel gitaarwerk, een combinatie van catchy songs en ongebruikelijke arrangementen.

   

   

   

  nov
  2
  wo
  Tweede Leesclub Weerlicht
  nov 2 @ 19:30 – 21:00

  Wegens de grote belangstelling voor de eerste leesclub, organiseren we een tweede leesclub over Jante Wortels Weerlicht, geleid door de schrijver zelf. Reserveer snel, de aanmeldingen zijn beperkt!

  Datum: woensdag 2 november
  Tijd: 19:30 uur
  Toegang: Gratis

  Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

   

  nov
  5
  za
  Schrijfwerkplaats & Leescafé
  nov 5 @ 10:00 – 16:30

  Iedere zaterdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur Schrijven Boven de Boekhandel.
  Iedere zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur: Lezen Boven de Boekhandel

   

  Werk je het best als de mensen om je heen ook geconcentreerd zijn? Pak een grote kop koffie, klap je laptop open op doop je ganzenveer in je potje inkt, en daal af naar je verbeelding. Terwijl het buiten langzaam druk wordt, schrijf jij aan je meesterwerk. Boven de boekhandel vind je als aspirerende schrijver de stilte en concentratie vereist om hard te werken. En naderhand de tijd om die ene alinea even aan je lotgenoten voor te leggen.

   

  Heb je net een boek gekocht en kun je niet wachten erin weg te dromen? Zit je al weken tegen die laatste hoofdstukken van De ontdekking van de hemel aan te hikken? Of wil je even ontsnappen aan de zaterdagdrukte? Dan is het Leescafé een plek voor jou. Neem je favoriete mok mee; wij zorgen voor thee. Pak een stoel, een zitzak, een dekentje, of kruip weg in de vensterbank en laat het winkelpubliek aan je voorbij trekken. Hoe dan ook met het perfecte boek voor dit moment.