Agenda

    feb
    20
    do
    Avond v/h Korte Verhaal met Ton Rozeman en Roos Vlogman
    feb 20 @ 20:00 – 22:00

    Met Ton Rozeman en Roos Vlogman.

    “Short stories are journeys you can make to the far side of the universe and still be back in time for dinner.” (Neil Gaiman)

    Tijdens de Week van het Korte Verhaal organiseren we op donderdag 20 februari een bijzondere avond over dit wonderlijke genre.

    Met Ton Rozeman, schrijver van vier meesterlijke verhalenbundels en geliefd schrijfdocent, onder meer op ArtEZ Creative Writing. ‘Een kort verhaal lijkt op een foto’, vindt Ton. ‘Als schrijver laat je immers zien wat er binnen het kader gebeurt, terwijl je tegelijkertijd oproept wat daarbuiten te zien is.’

    En met Roos Vlogman, die vier jaar geleden afstudeerde aan de opleiding Creative Writing ArtEZ. In dat jaar won ze met het korte verhaal Sessie 51 de schrijfwedstrijd Write Now! Momenteel werkt ze haar eerste boek, ‘Raaf’, dat dit jaar zal verschijnen bij uitgeverij De Harmonie.

     

     

    Naast voordrachten van Ton en Roos en van twee studenten Creative Writing gaan we aan de hand van beroemde en minder bekende verhalen in gesprek over de vraag: wat maakt een verhaal tot een goed verhaal?

    Donderdag 20 februari
    Aanvang 20.00 uur
    Deur open 19.30
    Toegang 5 euro / studenten gratis

    www.weekvanhetkorteverhaal.nl
    Van 14 t/m 21 februari 2020 is de negende editie van de Week van het Korte Verhaal. Ruim vijfentwintig boekhandels, verspreid over heel Nederland, en in België, spannen zich deze week extra in om het genre de aandacht te geven die het verdient. De Week van het Korte Verhaal begon klein, maar vindt steeds meer weerklank bij boekverkopers, pers, uitgevers en vooral: bij lezers.

    feb
    27
    do
    In gesprek met Thomas Verbogt @ Hijman Ongerijmd
    feb 27 @ 20:00 – 22:00

    Donderdagavond 27 januari is schrijver Thomas Verbogt te gast in de Boeksalon boven Hijman Ongerijmd om te praten over zijn nieuwe roman ‘Als je de stilte ziet’.

    ‘Als je de stilte ziet’ is een diep ontroerend verhaal over verlangen, vluchtigheid en betekenis geven aan het leven.

    De hoofdpersoon wil graag een verbond vormen met Sander, zijn pleegbroer, maar dat lukt niet. Er staat iets in de weg – iets wat hij niet kan duiden, maar wat hem een leven lang achtervolgt. Wanneer hij afscheid neemt van zijn ouderlijk huis en daarmee ongewild ook zijn grote liefde uit het oog verliest, begint hij aan de zoektocht naar zijn eigen leven. Die zoektocht is onlosmakelijk verbonden met het geheim dat tussen Sander en hem in stond.

    Thomas Verbogt (1952) schreef vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Bekende titels van zijn hand zijn onder andere de romans Perfecte stilte en Kleur van geluk. Als de winter voorbij is stond op de longlist van de ECI literatuurprijs 2016, op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

    Thomas gaat in gesprek over Als je de stilte ziet met Frank Tazelaar.

    Donderdag 27 februari
    Aanvang 20.00 uur
    Toegang 5 euro
    Vooraf aanmelden via de mail: frank@hijmanongerijmd.nl

    mrt
    8
    zo
    Live recensies Boekenweekgeschenk
    mrt 8 @ 15:00 – 16:00

     

    Zondagmiddag 8 maart zijn het Boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’, geschreven door Annejet van der Zijl, en het Boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, onderwerp van live-recensies en een lezersgesprek. Deze speciale leesclub wordt verzorgd i.s.m. Creative Writing ArtEZ. Critci van dienst zijn Lotte Bijl en Djalil Sultani.

    Wees welkom: om te luisteren, of mee te praten!

    mrt
    12
    do
    Arnon Grunberg
    mrt 12 @ 19:30 – 21:30

    Tijdens de Boekenweek, op donderdag 12 maart, is Arnon Grunberg onze gast. Hij zal in gesprek gaan over zijn spraakmakende, prachtige roman Bezette Gebieden, waarover De Volkskrant schreef:  “Grunberg vult gaten in de geschiedenis met fictie, en creëert zo een ongekende ervaring voor de lezer.” NRC kopte: “Grunberg toont zich op de toppen van zijn kunnen.”

    Het boek is een absolute aanrader, evenals het auteursbezoek op 12 maart. Meer nieuws over de avond volgt. Houd de nieuwsbrief in de gaten. Wat we wel al kunnen prijsgeven is dat Arnon een caravan meeneemt en deze naast de winkel parkeert.

    Arnon Grunberg
    Donderdag 12 maart
    Aanvang 19.30
    Toegang 5 euro | studenten gratis
    Reserveren: reserveren@hijmanongerijmd.nl

    mrt
    14
    za
    Uitgesteld: Marijke Schermer & Stephan Enter
    mrt 14 @ 15:30 – 17:00
    Uitgesteld: Marijke Schermer & Stephan Enter

    Op zaterdag 14 maart gaan we in gesprek met schrijvers Marijke Schermer en Stephan Enter.

    ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Het is waarschijnlijk de beroemdste openingszin uit de wereldliteratuur, die van Tolstojs Anna Karenina. Maar klopt-ie ook? Marijke Schermer stelt in ‘Liefde, als dat het is,’ dat genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs, belangrijke vragen. Bestaat er een geheim ingrediënt voor gezinsgeluk? Lijken niet ook alle ongelukkige gezinnen op elkaar? Met een heldere vertelstem wordt de (on)mogelijkheid van een ‘gelukkig’ huwelijk geanalyseerd.

    Pastorale, van Stephan Enter – eveneens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs – gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als knil-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken. Beheerst en geraffineerd schetst Stephan Enter een wereld die op knappen staat.

     

     

    Zaterdagmiddag 14 maart
    15.30 uur
    Entree 5 euro incl. consumptie | studenten gratis
    reserveren@hijmanongerijmd.nl

    mrt
    17
    di
    Uitgesteld: Filosofisch Café Arnhem
    mrt 17 @ 19:45 – 22:00

    17 maart – Stemmen op democratie

    In het komende Filosofisch Café stellen we ons de vraag, hoe je filosofisch over politiek en democratie kunt denken.

    Meer dan ooit stellen burgers vragen bij de manier waarop onze huidige politieke instituten functioneren en hoe politici hun werk doen namens, en voor de burger.
    Onze huidige democratische situatie wordt soms vergeleken met historische momenten tijdens het interbellum. In verschillende ons omringende en vergelijkbare landen zijn maatschappelijke ontwikkelingen te bespeuren die democratische beginselen lijken te negeren. Maar er zijn ook initiatieven die de democratie en de betrokkenheid van burgers juist willen vergroten.

    Het belangrijkste kenmerk van democratie is dat het zijn vorm, zijn werking en uitwerking continu onderwerp van dialoog, discussie en debat durft te laten zijn.

    In dit Filosofisch Café wordt een algemene inleiding gegeven. Na het bekijken van een documentaire-fragment waarin David van Reybrouk spreekt tegen verkiezingen, zullen we met elkaar in gesprek gaan over zijn diagnose en over remedies voor de “vermoeide” democratie.

    Iedereen, ervaren of minder ervaren in het filosofisch veld, is van harte welkom!