Agenda

  jun
  19
  zo
  Vaderdag
  jun 19 hele dag
  jun
  21
  di
  Filosofische Wandeling
  jun 21 @ 19:45 – 21:30

  ‘Waarom blijf je rondtrekken, beste vrind? Je neemt toch altijd jezelf mee. Daarom zal je altijd jezelf vinden’. (Socrates)

  Filosofisch Wandelen

  Met Peter Harteloh

  • Dinsdag 21 juni 2022
  • Ontvangst 19.45 Boekhandel Hijman Ongerijmd
  • Wandeling start om 20.00 uur
  • Nagesprek vanaf circa 21.00 eveneens in Boekhandel Hijman Ongerijmd.
  • Deelname is gratis.
  • Er is beperkte capaciteit. Reserveren verplicht via reserveren@hijmanongerijmd.nl

   

  Wandelen is een activiteit die in het leven en werken van veel filosofen een belangrijke rol heeft gespeeld: denk bijvoorbeeld aan Nietzsche (wandelen als metafoor voor de worsteling met het leven), Rousseau (wandelen om zichzelf terug te vinden), Kant (wandelen als denkdiscipline), Heidegger (wandelen als retraite en inspiratiebron) en Gandhi (wandelen als mystiek). De manier van wandelen past bij de sfeer van het filosofische werk dat we uiteindelijk leren kennen in de vorm van artikelen of boeken alsmede bij het leven van een filosoof. In een filosofische wandeling probeer ik dit vergeten (fysieke) aspect van de filosofie weer tot leven te brengen. Een filosofische wandeling is daarbij geen toeristisch uitje langs plaatsen waar beroemde filosofen hebben gewoond of gewerkt. Het is geen vorm van vermaak of trektocht langs wetenswaardigheden in de stad of natuur. De filosofische wandeling is een vorm van filosoferen.

  Op 21 juni wil ik met u een filosofische wandeling maken, waarin we uw eigen sfeer van filosoferen tot leven proberen te brengen. We maken een wandeling van ongeveer een uur. We wandelen in stilte en de deelnemers filosoferen ieder voor zichzelf over een citaat van een filosoof dat zij bij aanvang van de wandeling uitgereikt krijgen. Iedere deelnemer krijgt de opdracht een plek te kiezen om het concept dat in het citaat wordt aangetroffen tot uitdrukking te brengen. Op de gekozen plek houden we halt. Er wordt gesproken en het verband dat de deelnemer ziet tussen citaat, het onderliggende concept en de plek uiteengezet. Zo wandelen we voort tot iedereen zijn of haar plek heeft gevonden. Na afloop is er een nagesprek waarin we onze ervaringen delen. De wandeling is een oefening in filosoferen. We gebruiken citaten uit de Westerse en Oosterse filosofie als spiegel voor onze eigen gedachten en inzichten in relatie tot de natuur. Het resultaat is inzicht in de filosofie verbonden met de praktijk van het wandelen, de plaatsen die we daarbij tegenkomen en het leven van de deelnemers.

  Over de facilitator:

  Peter Harteloh is filosoof. Sinds 2007 heeft hij een filosofische praktijk met een focus op individuele consultaties en coaching, socratische groepsgesprekken, cursussen levenskunst en filosofisch wandelen.

   

  Lees hier de instructie van Peter Harteloh, met informatie over wandeling en nagesprek: Filosofisch Wandelen

   

   

   

  jun
  28
  di
  Boekenclub Boek van de maand
  jun 28 @ 19:30 – 21:00
  Boekenclub Boek van de maand

  Ons boek van de maand is de winnaar van de Libris Literatuurpijs  Wormmaan van Mariken Heitman.

   

  Een surrealistische zoektocht naar oorsprong, identiteit en de betekenis van mens-zijn. Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen?
  Wormmaan gaat over Elke die na tegenslag op haar werk met een vergeten erwtenras naar een Waddeneiland vertrekt

   

  Onder leiding van een van onze boekverkopers bespreken we dit boek samen, in onze sfeervolle boeksalon boven de winkel.

  Deelname aan de leesclub is gratis!
  Natuurlijk vinden we het heel fijn als je het boek bij ons koopt. Het kost €22,99

  Datum leeslclub: dinsdag 28 juni
  Tijd: 19.30 – 21.00
  Aanmelden voor 26 juni: Reserveren boekenclub Wormmaan

  jun
  30
  do
  Eerder dicht vanwege besloten avond
  jun 30 @ 19:30

  De vierdejaars van de Arnhemse opleiding Creative Writing ArtEZ presenteren de boeken waarmee ze afstuderen op donderdagavond 30 juni in onze boekhandel.
  Vanwege deze feestelijke gelegenheid sluiten we deze avond om half acht.

  jul
  16
  za
  Boekpresentatie Weerlicht Jante Wortel
  jul 16 @ 19:30 – 21:00
  Boekpresentatie Weerlicht Jante Wortel

  Weerlicht

  Aan een rondreis door Noorwegen komt abrupt een einde. Of was deze vakantie altijd al gedoemd te mislukken?

  ‘Ik leef niet in de illusie dat dit is hoe ik het me had voorgesteld. Ik voel zelf ook wel hoe fragiel het allemaal is, hoe knokig, hard en koud. Hoeveel pijn het soms doet, vooral ’s nachts, dat knagende schuldgevoel dat zich heeft genesteld in het kuiltje bij mijn borstbeen.’

  Weerlicht is een moedige debuutroman over de verstikkende dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt.

  Jante Wortel (1996) wilde clown worden, maar kreeg in het jeugdcircus te horen dat ze daar te verlegen voor was. Toen ging ze schrijven. Ze won Write Now!-Groningen 2016, studeerde af aan Creative Writing ArtEZ en is geen familie van Maartje Wortel.

  sep
  3
  za
  Boekpresentatie Hanan Faour
  sep 3 @ 20:00 – 21:30

  We zijn trots dat we in onze winkel het debuut van Hanan Faour presenteren.

  Hanan Faour (Venray 1998) is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld en html. Ze studeerde twee jaar geleden af aan de opleiding Creative Writing Artez en debuteert nu bij uitgeverij De Geus met de roman Schervenstad.

  Datum: Zaterdag 3 september
  Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
  Gratis aanmelden voor 1 september via: publiciteit@degeus.nl

   

  Over Schervenstad:
  Nadine en haar tweelingbroer Isaac zijn op hun veertiende door het stukgelopen huwelijk van hun ouders ook van elkaar gescheiden. Isaac vertrekt met hun Libanese vader naar diens geboorteland, terwijl Nadine met hun Nederlandse moeder achterblijft in Noord-Limburg. Als de wereld jaren later wordt opgeschrikt door een explosie in de haven van Beiroet, weet Nadine één ding zeker: ze moet erheen.