Agenda

  sep
  14
  wo
  Leesclub over Buitenleven van Nina Polak
  sep 14 @ 19:30 – 21:00

  Het boek dat we na de zomer in onze leesclub bespreken is vakantieliefde Buitenleven van Nina Polak.

  Onder leiding van een van onze boekverkopers bespreken we dit boek samen, in de winkel, gezellig tussen de boeken.

  Deelname aan de leesclub is gratis!
  Natuurlijk vinden we het heel fijn als je het boek bij ons koopt.

  Toegang: Gratis
  Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  sep
  20
  di
  Filosofisch Café Arnhem
  sep 20 @ 19:45 – 21:30

  Filosofische Café Arnhem
  Op zoek naar het juiste midden 
  Een oefening in morele oordeelsvorming

  Op dinsdag 20 september zullen onder leiding van filosoof Dick Kleinlugtenbelt een oefening doen in het leren omgaan met woede. Emoties worden in de oefening op een positieve manier benaderd, ook woede. De emotie woede bevat namelijk waardevolle gedachten over de situatie waarin die woede is ontstaan. Wat weet de woede? Wat zegt ze tegen ons? En, hoe komen we daar achter? Emoties zijn gevoelige gedachten die toegang bieden tot onze morele ervaringen. Na een korte inleiding in kenmerken van emoties doen we de oefening.

   

  Datum: Dinsdag 20 september
  Aanvang: 19.45

  Toegang: Gratis


  Noot van de redactie van het Filosofisch Café

  De Redactiegroep van het FC probeert met haar programmering altijd nauw bij de actualiteit in de samenleving te blijven.
  In de huidige tijd ervaart de redactiegroep, en ook de afzonderlijke leden, een grote urgentie en dynamiek rondom een  aantal thema’s zoals klimaat, democratie, gemoed en de levenskunst en, sociale samenhang.
  Zij ervaart bovendien dat deze thema’s ook nogal eens onderling verbonden zijn, om zoals een journalist laatst zei “een perfect storm”. Wij streven ernaar het komende seizoen een lijn van thema’s in het programma aan te brengen zodat wij als redactie en u als bezoeker weer in staat zult zijn  filosofisch in dialoog te geraken en te onderzoeken hoe wij in deze tijd met elkaar enigszins kunnen landen en verder komen.

  Zoals gezegd zullen bovengenoemde thema’s op in het programma  terugkomen dus volg de nieuwsbrief en voel u vrij om  ook uw ideeën voor de programmering te melden.

  sep
  29
  do
  Joost Oomen
  sep 29 @ 19:30 – 21:00

  Met zijn hoogst originele boeken en spraakmakende performances maakt hij de laatste jaren furore. We gaan in gesprek over zijn werk en over zijn favoriete boeken. Ook zal Joost voordragen uit de prachtige, vrolijke roman Het Perenlied.

  Datum: donderdag 29 september
  Tijd: 19.30 uur
  Toegang: Gratis
  Aanmelden: graag aanmelden via reserveren@hijmanongerijmd.nl

   

  programma ism Creative Writing ArtEZ.

  okt
  4
  di
  Nikki Dekker
  okt 4 @ 19:30 – 21:00

  diepdiepblauw is het debuut van een groot literair talent: Nikki Dekker.
  In diepdiepblauw onderzoekt Nikki onze relatie met de dieren onderwater, waarvan we maar weinig begrijpen, met de mensen om ons heen, die vaak al even raadselachtig zijn, en bovenal: de relatie met onszelf. diepdiepblauw is een essayistische coming-of-ageroman over het onstuitbare verlangen naar onbekende plekken, naar andere levens en naar het water dat je altijd zal dragen.
   

   

   

   

   

   

  Programma ism Creative Writing ArtEZ.

  okt
  5
  wo
  Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen
  okt 5 – okt 16 hele dag

  Feest waar iederéén vrolijk van wordt

  Jong en oud kijkt uit naar de Kinderboekenweek. Kinderen mogen dan weer heerlijk zélf een boek uitkiezen. Van 5 t/m 16 oktober gaan we lekker naar buiten op avontuur in de natuur, want de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-Ga-Groen!

  Bij aankoop van een kinderboek van € 12,50 krijg je het kinderboekenweekgeschenk Waanzinnige boomhutverhalen van Andy Griffiths en Terry Denton erbij.

  okt
  15
  za
  Thomas Verbogt
  okt 15 @ 20:00 – 21:30

  De Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Mae West zei: ‘Je leeft maar één keer, maar als je het goed doet, is één keer genoeg.’ Thomas Verbogt, de hoofdpersoon in Maak het mooi, wil precies dat: zijn leven goed doen. Daarom begint hij er telkens opnieuw aan. Hij kan niet anders, met nieuwe inzichten en minder illusies, maar met steeds meer herinneringen. Maak het mooi is een roman over het verlangen naar verbinding en over van betekenis zijn, maar natuurlijk vooral over hoe te leven, hoe dat goed te doen, hoe jezelf te begrijpen.

  Maak het mooiDatum: zaterdag 15 september
  Tijd: 20.00 uur
  Toegang: Gratis
  Graag aanmelden via reserveren@hijmanongerijmd.nl

  okt
  16
  zo
  Límites sin Límite (filmvertoning en lezing)
  okt 16 @ 14:00 – 16:00

  Vertoning van de film ‘Límites sin Límite’ met daarna een lezing door Nellie Markus gebaseerd op de volgende  drie boeken: Op de vlakte der slangen van Paul Theroux, Vertel me het einde van Valeria Luiselli en De grens wordt een rivier van Francisco Cantú.

  De film gaat over het waarom Mexicanen de grens willen oversteken naar de VS.  Mexicaanse jongeren in Cuernavaca die wonen in het familiehuis van NPH (in Nederland vertegenwoordigd door WereldOuders) zijn de acteurs en vertellen het verhaal. Daarna volgt de lezing waarin duidelijk wordt dat niemand zomaar zijn land ontvlucht maar vlucht uit de nachtmerrie waarin hij/zij leeft.

  Nellie Markus maakte deze film over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS:

  “Ik werk met jongeren in Mexico die een theaterstuk hebben gemaakt over de problematiek aan de grens tussen Mexico en de VS. De jongeren hebben mij gevraagd om een lezing bij hun theaterstuk te maken zodat duidelijk wordt wat er allemaal plaatsvindt aan de grens. Ik heb met hen overlegd en we hebben drie boeken gekozen die als basis dienen voor de lezing en die een beeld schetsen van hoe de grens ontstaan is, wat het betekent om door Mexico te trekken naar de grens met een gammele goederentrein waar je illegaal op verblijft en aan welke gevaren je dan bloot komt te staan. Hoe de Border Patrol bij de grens funcioneert, hoe jongeren die zonder ouders de grens overtrekken worden behandeld. Het is een verhaal waaruit blijkt dat niemand voor niets vlucht en dat het opvangbeleid menselijker moet worden. Veel menselijker en ook zonder onderscheid wat betreft huidskleur.”

  Meer info: www.CreatieveProjectenMexico.nl

   

  okt
  18
  di
  Filosofisch Café met Vincent Blok
  okt 18 @ 19:30 – 21:30

  Van wereld naar aarde

  met filosoof Vincent Blok

  We moeten toe naar een nieuwe omgang met de aarde. Het boek Van wereld naar aarde biedt hiertoe een eerste aanzet. De auteur van dit spraakmakende boek, filosoof Vincent Blok, verzorgt op 18 oktober de inleiding van het filosofisch café. Hij ontwikkelde een ecologische ontologie van de aarde in tijden van klimaatverandering, en gaat daarmee in tegen de filosofische traditie door zijn ontologie niet antropocentrisch, maar eco-centrisch te oriënteren. Zijn nieuwe perspectief op onze zorg voor de aarde biedt relevante inzichten voor de milieu- en techniekfilosofie.

  Na zijn inleiding zullen we met Vincent Blok en elkaar op een filosofische wijze in gesprek gaan.

  Vincent Blok (1970) is universitair hoofddocent techniekfilosofie aan de Wageningen University.

   

   

   

  Filosofisch café boeksalon Ongerijmd
  dinsdag 18 oktober 2022
  aanvang 19.45 uur (inloop 19.30)
  toegang gratis

  okt
  26
  wo
  Leesclub Weerlicht Jante Wortel
  okt 26 @ 19:30 – 21:00

  In oktober is Weerlicht van Jante Wortel ons Boek van de maand.

  Deze zomer zijn we allemaal fan geworden van het prachtige boek van onze collega Jante: Weerlicht, een moedige debuutroman over de dynamiek van een gezin en de vraag hoe je iemand kunt helpen die zichzelf dwangmatig kapotmaakt. “Stof voor een loodzwaar boek, zou je zeggen. Maar Jante Wortel schrijft helder en vrij licht, ondanks alles”, schreef NRC Handelsblad. “Weerlicht valt op dankzij de zorgvuldige spanningsopbouw. […] Wortel maakt dankzij allerlei onvoorziene ontwikkelingen, dat je op het puntje van je stoel zit.”

  Jante Wortel (1996) studeerde af aan Creative Writing ArtEZ en is boekverkoper bij Hijman Ongerijmd. Weerlicht is haar debuut.

  Lees de lovende bespreking van Weerlicht in NRC Handelsbladhier.

  De leesclub zit vol, maar we organiseren een tweede leesclub, ook onder leiding van de schrijver zelf!

  Deelname aan de leesclub is gratis.
  Natuurlijk vinden we het heel fijn als je het boek bij ons koopt 🙂

  Datum eerste leesclub (vol): Woensdag 26 oktober van 19.30 – 21.00 uur
  Datum extra leesclub: Woensdag 2 november van 19.30 – 21.00 uur

  Toegang: Gratis

  Aanmelden: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  okt
  28
  vr
  Popronde met Mystic en Ikiga
  okt 28 @ 19:30 – 21:30
  Popronde met Mystic en Ikiga

  We doen dit jaar natuurlijk weer mee aan de Popronde. Kom luisteren (en dansen)!

  Met om 19.30: Mystic

  Mystic is een rapper & producer uit Almere. Met features van o.a. Yung Nnelg en Leafs, dan weet je als alternatieve Nederhop liefhebber wel waar je moet zoeken. Sonisch vangt Mystic de old-school sound en stopt het in een nieuw jasje. In zijn lyrics richt Mystic zich vooral op het behalen van succes, speciale momenten die hij beleeft en ook de liefde.

   

  Om 20.45: Ikiga

  Dutch band IKIGA does catchy alternative pop like the Japanese do ramen: tasty as f*ck! IKIGA’s eerste single werd gefeatured 3 officiële Spotify playlists: ‘Rock the World’, ‘New Music Friday Japan’ en ‘J-tracks Brand New’. IKIGA maakt feelgood alt-pop met dirty drums en veel gitaarwerk, een combinatie van catchy songs en ongebruikelijke arrangementen.