Agenda

  jan
  11
  za
  Arnhems Schrijfatelier weer wekelijks na kerststop
  jan 11 @ 10:30 – 13:00
  Arnhems Schrijfatelier weer wekelijks na kerststop

  Na een korte ‘Kerststop’ is het weer wekelijks Arnhems Schrijfatelier. De zaterdagochtenden van 28 december en 4 januari vervallen, maar vanaf 11 januari ben je weer iedere zaterdagochtend welkom om in stilte te komen schrijven. Het eerste half uur is inloop en het laatste halfuur wordt besteed aan uitwisseling voor wie dat wil.

  Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijfcafé Oscar en Hijman Ongerijmd. Lees hier meer.

  jan
  18
  za
  Workshop ‘spannende tekst schrijven’ met Antoinette Kalkman
  jan 18 @ 14:00 – 16:30

  Workshop ‘spannende tekst schrijven’

  De eerste workshop van het Arnhems Schrijfatelier in het nieuwe jaar is meteen een spannende! Antoinette Kalkman, auteur en docent van de ThrillerAcademie laat je deze middag ontdekken hoe je een verhaal echt spannend kan maken. Ook teksten die niet tot het thrillergenre behoren, kunnen flink opknappen van haar tips! Elk verhaal heeft tenslotte spanning nodig.

  Korte beschrijving van de workshop

  Antoinette Kalkman introduceert je in de wereld van de thrillers. Wat maakt dat de lezer helemaal in het verhaal wordt getrokken en de spanning voelt oplopen? Na een korte introductie wordt gewerkt aan eigen tekstfragmenten. Hoe kun je situaties, personages en de opbouw van je verhaal zo maken dat ze (nog) spannender worden? Antoinette zal hierbij helpen met veel tips & trics. Daarnaast wordt actief gebruik gemaakt van de expertise van de deelnemers aan de workshop.

  Meedoen

  Iedereen die graag schrijft is welkom. Wie wil kan van te voren een korte tekst aanleveren met een kort verhaal of een deel daarvan (max. een half A4-tje). Antoinette zorgt dan voor persoonlijke feedback. Stuur het tekstje direct mee bij je aanmelding (rode potlood) of wat later.

  De kosten bedragen € 10,00 p.p.  Let op: er zijn 15 aanmeldingen, daarmee is de workshop vol. Wie zich aanmeldt wordt op de wachtlijst geplaatst en krijgt bericht als er toch nog een plek vrij komt of als er voldoende deelnemers voor een nieuwe ronde zijn.

   

   

   

  over Antoinette Kalkman

  Antoinette Kalkman (1964) is moeder, ondernemer, marketeer en schrijver, in willekeurige volgorde. Na een aantal omzwervingen in de advocatuur, chemie en modebranche komt ze ruim 20 jaar geleden per ongeluk terecht in de financiële sector. Daar richt ze twee ondernemingen op en behoort na een aantal jaren tot de top 75 meest invloedrijke vrouwen in de verzekeringsbranche. Ze steekt haar mening over dienstverlening en de noodzaak om dit beter doen voor de klant niet onder stoelen of banken en wordt een veelgevraagd columniste in de financiële vakpers.
  In 2013 schrijft ze Schuld & Boete, een jubileumboek met 19 geromantiseerde verhalen, gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de financiële praktijk.  Vanaf dan wijdt ze een steeds groter gedeelte van haar tijd aan het schrijven.
  Ze volgt diverse schrijfopleidingen, waaronder de Schrijversacademie en de Meesterproef van de Querido Academie. In 2018 start ze haar eigen schrijfopleiding op maat met Marelle Boersma. Binnen deze ThrillerAcademie neemt Antoinette met name de onderdelen personal branding en boekmarketing voor haar rekening. In 2019 verscheen haar thrillerdebuut Bonuszoon.
  Als onderdeel van de Schrijfjuffers blogt ze sinds 2019 over de dromen en dwalingen van het schrijverschap.

  over het Arnhems Schrijfatelier

  Het Arnhems Schrijfatelier is een samenwerking van schrijverscafé Oscar en boekhandel Hijman Ongerijmd. Iedere zaterdagmorgen biedt het Schrijfatelier ‘ruimte om te schrijven’ (10.30-13.00 uur bij Hijman Ongerijmd) en ongeveer eenmaal per 6 weken wordt een praktische schrijfworkshop aangeboden.

   

  jan
  30
  do
  Open avond – afscheid Hermien & Theo, welkom Monique & Frank
  jan 30 @ 19:00 – 23:00

  Donderdagavond 30 januari (Gedichtendag) nemen Theo en Hermien afscheid van boekhandel Hijman Ongerijmd en verwelkomen we hun opvolgers Monique en Frank.

  We doen dit tijdens een OPEN AVOND vol poëzie, gesproken woord en een goed glas.

  Met optredens van onder meer Astrid Lampe, Jaap Blonk, Joost Oomen e.v.a

  Aanmelden is niet nodig, erbij zijn wel.

  feb
  2
  zo
  ‘Little Women’ met introductie door Katja de Bruin (bij Focus Filmtheater)
  feb 2 @ 13:30 – 16:15

  Eind januari gaat Little Women in première, naar het boek van Louisa May Alcott en geregisseerd door Greta Gerwig. Focus Filmtheater en Hijman Ongerijmd presenteren zondagmiddag 2 februari de film met een introductie door Katja de Bruin (redacteur VPRO-gids).

  De middag vindt plaats bij Focus Filmtheater. Aanvang 13.30

  Bekijk hier alvast de trailer van de film.

  De klassieker Little women, geschreven door Louisa May Alcott (1832-1888) is opnieuw vertaald in het Nederlands door Mieke Prins. ‘Onder moeders vleugels’ is de moeder der meidenboeken en een feministische klassieker. Hoofdpersonen zijn vier zussen: de lieftallige Meg, de kwetsbare Beth, de lichtelijk verwende Amy en de getalenteerde tomboy Jo die anderhalve eeuw na haar literaire geboorte nog steeds talloze schrijfsters en andere vrouwen inspireert, zoals J.K. Rowling en Barbara Kingsolver.

  Via de dromen, spelletjes, plagerijen, brieven, tegenslagen en romances van de vier zussen worden vrouwen over de hele wereld en van alle leeftijden deel van de bijzondere familie March. En van de worsteling tussen maatschappij en individualiteit.

  Louisa M. Alcott. Onder moeders vleugels.
  Kokboekencentrum. € 17,99.

  bestel online

   

   

  feb
  4
  di
  Actuele poëzie lezen met Willemijn Kranendonk
  feb 4 @ 19:30 – 21:00

  Actuele poëzie lezen met Willemijn Kranendonk – deze avond is de eerste bijeenkomst van een leesclub om poëzie te lezen en bespreken. Je hoeft geen poëziekenner te zijn om mee te doen, wel van taal en lezen houden! De leesclub komt iedere eerste dinsdagavond van de maand bij elkaar en wordt begeleid door Willemijn Kranendonk.

  De ‘leeslijst’ wordt in overleg samengesteld. Het wordt een mix van een aantal lievelingsdichters van Willemijn (zoals Michaelis, Maarten Inghels en Ivo Lêdo), de wensen van de deelnemers en de genomineerde bundels voor de Grote Poëzieprijs. Mogelijk wordt een keer een dichter uitgenodigd of een bijeenkomst met voordracht bezocht.

  Als basis wordt het boek Waarom we poëzie haten van Ben Lerner gebruikt. Dit essay is heel beeldend geschreven en gaat over waarom poëzie zo moeilijk, ondoorgrondelijk, stom is en dat dat het juist interessant en goed maakt.

  Willemijn Kranendonk schrijft proza en poëzie en is afgestudeerd aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ Arnhem. Als afstudeerwerk heeft ze een poëziebundel geschreven. De gedichten gaan over klimaatverandering, rituelen en vervreemding van ons lichaam en de wereld waar we in leven. Nu werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Willemijn is nieuwsgierig naar de wensen van de deelnemers!

  Praktische informatie

  • 5 bijeenkomsten op de eerste dinsdag van de maand (4 feb – 3 mrt – 7 apr – 5 mei en 2 juni) van 19.30 tot 21.00 uur.
  • Kosten: € 50,00 (€ 45,00 wie intekent voor Gedichtendag); het boek van Ben Lerner (niet verplicht, wel aanbevolen) kost € 18,50.
  • Aantal deelnemers: minimaal 8.

  Aanmelden / meer informatie / het boek van Lerner bestellen kan via frank@hijmanongerijmd.nl

  feb
  6
  do
  Asha Karami en Maarten van der Graaff @ Boekhandel Hijman Ongerijmd
  feb 6 @ 20:00 – 22:00

  We zijn blij om te kunnen aankondigen dat op de slotdag van de Poëzieweek twee van de meest interessante dichters van dit moment te gast zijn in onze boeksalon: Asha Karami en Maarten van der Graaff.

  Asha Karami is dichter en arts. Ze publiceerde gedichten in nY, Het Liegend Konijn, Poëziekrant, Cimedart en Revisor en online op Samplekanon, De-Gids, Ooteoote en Notulen van het Onzichtbare. Tijdens de NK Poetry Slam 2018 werd ze tweede en won ze de juryprijs. Haar poëziedebuut Godface is in 2019 verschenen bij De Bezige Bij. Over haar werk zegt Karami (De Optimist): “Poëzie is voor mij een manier van actie of verzet. Onberedeneerd, lijfelijk en instinctief. Ik wil mijn gevoel van ontwrichting, onthechting en vervreemding op de lezer of luisteraar overbrengen. Ik wil de grenzen van conventioneel taalgebruik en genreconventies aftasten en als het lukt doorbreken.”

  Dichter Maarten van der Graaff publiceert eind januari zijn nieuwe bundel Nederland in Stukken.

  In 2015 sloot de linkse Utrechtse boekhandel De Rooie Rat zijn deuren. Op de valreep kocht Maarten van der Graaff er oude pamfletten, studies en tijdschriften, uit interesse in de politieke taal uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Van der Graaff ging op zoek naar de verhalen die we vertellen om een ingewikkelde vraag te beantwoorden: wat is Nederland?

  Flarden van liedjes, historische teksten, interviews, gedichten en beleidsdocumenten komen samen in deze bundel, om in een gelaagd document de vele mogelijke antwoorden op die vraag bloot te leggen. Tegelijkertijd stuitte hij op de verbrokkelde geschiedenis van de eigen seksualiteit, die in de gedichten sloop. Zo ontstond een bundel vol onderbroken verhalen, waarin de naden tussen de stukken zichtbaar blijven.

  Beide dichters lezen voor en gaan in gesprek over hun recente bundel.

  De avond zal worden ingeleid door Lars Meijer en Tim Bongaerts, bekend van het literaire Youtubekanaal Poëzie & Pils.

  Asha Karami en Maarten van der Graaff
  Foto’s auteurs: Hellen van Meene en Bianca Sistermans

  Donderdag 6 februari
  Aanvang 19.30 uur
  Toegang 5 euro | studenten gratis.