Agenda

  jan
  30
  do
  Open avond – afscheid Hermien & Theo, welkom Monique & Frank
  jan 30 @ 19:00 – 23:00

  Donderdagavond 30 januari (Gedichtendag) nemen Theo en Hermien afscheid van boekhandel Hijman Ongerijmd en verwelkomen we hun opvolgers Monique en Frank.

  We doen dit tijdens een OPEN AVOND vol poëzie, gesproken woord en een goed glas.

  Met optredens van onder meer Astrid Lampe, Jaap Blonk, Joost Oomen e.v.a

  Aanmelden is niet nodig, erbij zijn wel.

  feb
  2
  zo
  ‘Little Women’ met introductie door Katja de Bruin (bij Focus Filmtheater)
  feb 2 @ 13:30 – 16:15

  Eind januari gaat Little Women in première, naar het boek van Louisa May Alcott en geregisseerd door Greta Gerwig. Focus Filmtheater en Hijman Ongerijmd presenteren zondagmiddag 2 februari de film met een introductie door Katja de Bruin (redacteur VPRO-gids).

  De middag vindt plaats bij Focus Filmtheater. Aanvang 13.30

  Bekijk hier alvast de trailer van de film.

  De klassieker Little women, geschreven door Louisa May Alcott (1832-1888) is opnieuw vertaald in het Nederlands door Mieke Prins. ‘Onder moeders vleugels’ is de moeder der meidenboeken en een feministische klassieker. Hoofdpersonen zijn vier zussen: de lieftallige Meg, de kwetsbare Beth, de lichtelijk verwende Amy en de getalenteerde tomboy Jo die anderhalve eeuw na haar literaire geboorte nog steeds talloze schrijfsters en andere vrouwen inspireert, zoals J.K. Rowling en Barbara Kingsolver.

  Via de dromen, spelletjes, plagerijen, brieven, tegenslagen en romances van de vier zussen worden vrouwen over de hele wereld en van alle leeftijden deel van de bijzondere familie March. En van de worsteling tussen maatschappij en individualiteit.

  Louisa M. Alcott. Onder moeders vleugels.
  Kokboekencentrum. € 17,99.

  bestel online

   

   

  feb
  4
  di
  Actuele poëzie lezen met Willemijn Kranendonk
  feb 4 @ 19:30 – 21:00

  Actuele poëzie lezen met Willemijn Kranendonk – deze avond is de eerste bijeenkomst van een leesclub om poëzie te lezen en bespreken. Je hoeft geen poëziekenner te zijn om mee te doen, wel van taal en lezen houden! De leesclub komt iedere eerste dinsdagavond van de maand bij elkaar en wordt begeleid door Willemijn Kranendonk.

  De ‘leeslijst’ wordt in overleg samengesteld. Het wordt een mix van een aantal lievelingsdichters van Willemijn (zoals Michaelis, Maarten Inghels en Ivo Lêdo), de wensen van de deelnemers en de genomineerde bundels voor de Grote Poëzieprijs. Mogelijk wordt een keer een dichter uitgenodigd of een bijeenkomst met voordracht bezocht.

  Als basis wordt het boek Waarom we poëzie haten van Ben Lerner gebruikt. Dit essay is heel beeldend geschreven en gaat over waarom poëzie zo moeilijk, ondoorgrondelijk, stom is en dat dat het juist interessant en goed maakt.

  Willemijn Kranendonk schrijft proza en poëzie en is afgestudeerd aan de opleiding Creative Writing aan ArtEZ Arnhem. Als afstudeerwerk heeft ze een poëziebundel geschreven. De gedichten gaan over klimaatverandering, rituelen en vervreemding van ons lichaam en de wereld waar we in leven. Nu werkt ze aan haar debuutroman die zal verschijnen bij uitgeverij Van Oorschot. Willemijn is nieuwsgierig naar de wensen van de deelnemers!

  Praktische informatie

  • 5 bijeenkomsten op de eerste dinsdag van de maand (4 feb – 3 mrt – 7 apr – 5 mei en 2 juni) van 19.30 tot 21.00 uur.
  • Kosten: € 50,00 (€ 45,00 wie intekent voor Gedichtendag); het boek van Ben Lerner (niet verplicht, wel aanbevolen) kost € 18,50.
  • Aantal deelnemers: minimaal 8.

  Aanmelden / meer informatie / het boek van Lerner bestellen kan via frank@hijmanongerijmd.nl

  feb
  6
  do
  Asha Karami en Maarten van der Graaff @ Boekhandel Hijman Ongerijmd
  feb 6 @ 20:00 – 22:00

  We zijn blij om te kunnen aankondigen dat op de slotdag van de Poëzieweek twee van de meest interessante dichters van dit moment te gast zijn in onze boeksalon: Asha Karami en Maarten van der Graaff.

  Asha Karami is dichter en arts. Ze publiceerde gedichten in nY, Het Liegend Konijn, Poëziekrant, Cimedart en Revisor en online op Samplekanon, De-Gids, Ooteoote en Notulen van het Onzichtbare. Tijdens de NK Poetry Slam 2018 werd ze tweede en won ze de juryprijs. Haar poëziedebuut Godface is in 2019 verschenen bij De Bezige Bij. Over haar werk zegt Karami (De Optimist): “Poëzie is voor mij een manier van actie of verzet. Onberedeneerd, lijfelijk en instinctief. Ik wil mijn gevoel van ontwrichting, onthechting en vervreemding op de lezer of luisteraar overbrengen. Ik wil de grenzen van conventioneel taalgebruik en genreconventies aftasten en als het lukt doorbreken.”

  Dichter Maarten van der Graaff publiceert eind januari zijn nieuwe bundel Nederland in Stukken.

  In 2015 sloot de linkse Utrechtse boekhandel De Rooie Rat zijn deuren. Op de valreep kocht Maarten van der Graaff er oude pamfletten, studies en tijdschriften, uit interesse in de politieke taal uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Van der Graaff ging op zoek naar de verhalen die we vertellen om een ingewikkelde vraag te beantwoorden: wat is Nederland?

  Flarden van liedjes, historische teksten, interviews, gedichten en beleidsdocumenten komen samen in deze bundel, om in een gelaagd document de vele mogelijke antwoorden op die vraag bloot te leggen. Tegelijkertijd stuitte hij op de verbrokkelde geschiedenis van de eigen seksualiteit, die in de gedichten sloop. Zo ontstond een bundel vol onderbroken verhalen, waarin de naden tussen de stukken zichtbaar blijven.

  Beide dichters lezen voor en gaan in gesprek over hun recente bundel.

  De avond zal worden ingeleid door Lars Meijer en Tim Bongaerts, bekend van het literaire Youtubekanaal Poëzie & Pils.

  Asha Karami en Maarten van der Graaff
  Foto’s auteurs: Hellen van Meene en Bianca Sistermans

  Donderdag 6 februari
  Aanvang 19.30 uur
  Toegang 5 euro | studenten gratis.

  feb
  20
  do
  Avond v/h Korte Verhaal met Ton Rozeman en Roos Vlogman
  feb 20 @ 20:00 – 22:00

  Met Ton Rozeman en Roos Vlogman.

  “Short stories are journeys you can make to the far side of the universe and still be back in time for dinner.” (Neil Gaiman)

  Tijdens de Week van het Korte Verhaal organiseren we op donderdag 20 februari een bijzondere avond over dit wonderlijke genre.

  Met Ton Rozeman, schrijver van vier meesterlijke verhalenbundels en geliefd schrijfdocent, onder meer op ArtEZ Creative Writing. ‘Een kort verhaal lijkt op een foto’, vindt Ton. ‘Als schrijver laat je immers zien wat er binnen het kader gebeurt, terwijl je tegelijkertijd oproept wat daarbuiten te zien is.’

  En met Roos Vlogman, die vier jaar geleden afstudeerde aan de opleiding Creative Writing ArtEZ. In dat jaar won ze met het korte verhaal Sessie 51 de schrijfwedstrijd Write Now! Momenteel werkt ze haar eerste boek, ‘Raaf’, dat dit jaar zal verschijnen bij uitgeverij De Harmonie.

   

   

  Naast voordrachten van Ton en Roos en van twee studenten Creative Writing gaan we aan de hand van beroemde en minder bekende verhalen in gesprek over de vraag: wat maakt een verhaal tot een goed verhaal?

  Donderdag 20 februari
  Aanvang 20.00 uur
  Deur open 19.30
  Toegang 5 euro / studenten gratis

  www.weekvanhetkorteverhaal.nl
  Van 14 t/m 21 februari 2020 is de negende editie van de Week van het Korte Verhaal. Ruim vijfentwintig boekhandels, verspreid over heel Nederland, en in België, spannen zich deze week extra in om het genre de aandacht te geven die het verdient. De Week van het Korte Verhaal begon klein, maar vindt steeds meer weerklank bij boekverkopers, pers, uitgevers en vooral: bij lezers.

  feb
  27
  do
  In gesprek met Thomas Verbogt @ Hijman Ongerijmd
  feb 27 @ 20:00 – 22:00

  Donderdagavond 27 januari is schrijver Thomas Verbogt te gast in de Boeksalon boven Hijman Ongerijmd om te praten over zijn nieuwe roman ‘Als je de stilte ziet’.

  ‘Als je de stilte ziet’ is een diep ontroerend verhaal over verlangen, vluchtigheid en betekenis geven aan het leven.

  De hoofdpersoon wil graag een verbond vormen met Sander, zijn pleegbroer, maar dat lukt niet. Er staat iets in de weg – iets wat hij niet kan duiden, maar wat hem een leven lang achtervolgt. Wanneer hij afscheid neemt van zijn ouderlijk huis en daarmee ongewild ook zijn grote liefde uit het oog verliest, begint hij aan de zoektocht naar zijn eigen leven. Die zoektocht is onlosmakelijk verbonden met het geheim dat tussen Sander en hem in stond.

  Thomas Verbogt (1952) schreef vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Bekende titels van zijn hand zijn onder andere de romans Perfecte stilte en Kleur van geluk. Als de winter voorbij is stond op de longlist van de ECI literatuurprijs 2016, op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2016.

  Thomas gaat in gesprek over Als je de stilte ziet met Frank Tazelaar.

  Donderdag 27 februari
  Aanvang 20.00 uur
  Toegang 5 euro
  Vooraf aanmelden via de mail: frank@hijmanongerijmd.nl

  mrt
  8
  zo
  Live recensies Boekenweekgeschenk
  mrt 8 @ 15:00 – 16:00

   

  Zondagmiddag 8 maart zijn het Boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’, geschreven door Annejet van der Zijl, en het Boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, onderwerp van live-recensies en een lezersgesprek. Deze speciale leesclub wordt verzorgd i.s.m. Creative Writing ArtEZ. Critci van dienst zijn Lotte Bijl en Djalil Sultani.

  Wees welkom: om te luisteren, of mee te praten!

  mrt
  12
  do
  Arnon Grunberg
  mrt 12 @ 19:30 – 21:30

  Tijdens de Boekenweek, op donderdag 12 maart, is Arnon Grunberg onze gast. Hij zal in gesprek gaan over zijn spraakmakende, prachtige roman Bezette Gebieden, waarover De Volkskrant schreef:  “Grunberg vult gaten in de geschiedenis met fictie, en creëert zo een ongekende ervaring voor de lezer.” NRC kopte: “Grunberg toont zich op de toppen van zijn kunnen.”

  Het boek is een absolute aanrader, evenals het auteursbezoek op 12 maart. Meer nieuws over de avond volgt. Houd de nieuwsbrief in de gaten. Wat we wel al kunnen prijsgeven is dat Arnon een caravan meeneemt en deze naast de winkel parkeert.

  Arnon Grunberg
  Donderdag 12 maart
  Aanvang 19.30
  Toegang 5 euro | studenten gratis
  Reserveren: reserveren@hijmanongerijmd.nl

  mrt
  14
  za
  Uitgesteld: Marijke Schermer & Stephan Enter
  mrt 14 @ 15:30 – 17:00
  Uitgesteld: Marijke Schermer & Stephan Enter

  Op zaterdag 14 maart gaan we in gesprek met schrijvers Marijke Schermer en Stephan Enter.

  ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’ Het is waarschijnlijk de beroemdste openingszin uit de wereldliteratuur, die van Tolstojs Anna Karenina. Maar klopt-ie ook? Marijke Schermer stelt in ‘Liefde, als dat het is,’ dat genomineerd is voor de Libris Literatuurprijs, belangrijke vragen. Bestaat er een geheim ingrediënt voor gezinsgeluk? Lijken niet ook alle ongelukkige gezinnen op elkaar? Met een heldere vertelstem wordt de (on)mogelijkheid van een ‘gelukkig’ huwelijk geanalyseerd.

  Pastorale, van Stephan Enter – eveneens genomineerd voor de Libris Literatuurprijs – gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als knil-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken. Beheerst en geraffineerd schetst Stephan Enter een wereld die op knappen staat.

   

   

  Zaterdagmiddag 14 maart
  15.30 uur
  Entree 5 euro incl. consumptie | studenten gratis
  reserveren@hijmanongerijmd.nl

  mrt
  17
  di
  Uitgesteld: Filosofisch Café Arnhem
  mrt 17 @ 19:45 – 22:00

  17 maart – Stemmen op democratie

  In het komende Filosofisch Café stellen we ons de vraag, hoe je filosofisch over politiek en democratie kunt denken.

  Meer dan ooit stellen burgers vragen bij de manier waarop onze huidige politieke instituten functioneren en hoe politici hun werk doen namens, en voor de burger.
  Onze huidige democratische situatie wordt soms vergeleken met historische momenten tijdens het interbellum. In verschillende ons omringende en vergelijkbare landen zijn maatschappelijke ontwikkelingen te bespeuren die democratische beginselen lijken te negeren. Maar er zijn ook initiatieven die de democratie en de betrokkenheid van burgers juist willen vergroten.

  Het belangrijkste kenmerk van democratie is dat het zijn vorm, zijn werking en uitwerking continu onderwerp van dialoog, discussie en debat durft te laten zijn.

  In dit Filosofisch Café wordt een algemene inleiding gegeven. Na het bekijken van een documentaire-fragment waarin David van Reybrouk spreekt tegen verkiezingen, zullen we met elkaar in gesprek gaan over zijn diagnose en over remedies voor de “vermoeide” democratie.

  Iedereen, ervaren of minder ervaren in het filosofisch veld, is van harte welkom!