Greshoff en zijn betekenis voor boekhandel Hijman

Geplaatst door op 11:37 in |

Wanneer:
18 oktober 2018 @ 20:00 – 21:30
2018-10-18T20:00:00+02:00
2018-10-18T21:30:00+02:00
Kosten:
Gratis

Margo Klijn in gesprek met Greshoff biografe Annemiek Recourt

Greshoff (1888-1971) was een bevlogen literair agent die een grote stempel drukte op de Nederlandse literatuur. Hij is op bijzondere wijze aan onze boekhandel verbonden. Boeken van hemzelf (en anderen) zijn door Hijman Stenfert Kroese & Van der Zande uitgegeven en het motto van de winkel, ‘Het Schoone Kennen Veredelt De Ziel’ wordt aan hem toegeschreven. Cultuurhistorica Annemiek Recourt schreef een diepgravende biografie over Greshoff; Margo Klijn onderzocht de geschiedenis van de boekhandel. Samen gaan zij deze avond in gesprek over leven en werk van Greshoff en in het bijzonder zijn tijd in het Arnhemse.

“Zodra Jan Greshoff en Simon Hijman elkaar ontmoetten, begonnen zij plannen te maken om literatuur uit te geven: mooi gemaakte boekjes ‘omdat toch iemand het moest doen’.” (Margo Klijn, Plaats van Ontmoetingen, pag. 79)

Cultuurhistorica Annemiek Recourt schreef een biografie over deze literaire spilfiguur: Moralist van de ontrouw. Jan Greshoff (1888-1971). Want wie in de eerste helft van de twintigste eeuw een manuscript in zijn bureaula had liggen, wendde zich tot Jan Greshoff. Meer nog dan als auteur, stond Greshoff bekend om zijn talent als literaire promotor. Niemand kon zo spontaan aansporen en gul bewonderen als hij. Het leverde hem de trouwe vriendschap op van schrijvers als E. du Perron en Menno ter Braak en de bewondering van talloze jongeren. Het was Greshoff aan wie Elsschot Kaas opdroeg, aan wie een jonge Annie M.G. Schmidt in de bange meidagen van 1940 een prangende, bewonderende brief schreef en die het debuut van Hans Lodeizen de wereld in hielp.

Greshoffs biografie is ook een pakkende mentaliteitsgeschiedenis van de turbulente metamorfose die Nederland in de twintigste eeuw onderging en voert ze de lezer langs morele dilemma’s, die tot op de dag van vandaag herkenbaar zijn. Waarheen leidt de moderne vooruitgangsgedachte ons? Is de democratie wel de ideale staatsvorm? En wat doe je als je je eigen lat hoog legt, terwijl je de indruk hebt dat steeds minder mensen om je heen dat nog doen?

Annemiek Recourt
Annemiek Recourt is als cultuurhistoricus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, en werkt daarnaast als freelance redacteur. Zij woont in en werkt vanuit Zuid-Afrika. Eind september is zij onder auspiciën van prof. dr. Lisa Kuitert en prof. dr. Ena Jansen op de biografie van Jan Greshoff gepromoveerd.

 

Margo Klijn
Margo Klijn woont in Arnhem, studeerde Nederlands en is auteur van De stille slag. Joodse Arnhemmers 1933-1945 en Plaats van Ontmoetingen. De geschiedenis van Grote Oord 15 te Arnhem (1482-2017). 

 

 

 

Annemiek Recourt. Moralist van de ontrouw. Jan Greshoff (1888-1971)
Uitgeverij Van Oorschot. € 44,99.

 

 

 

 

 

 

Liefdesverklaring

Ik houd zo van die donkre burgerheren
Die langzaam wandlen over ’t Velperplein
In deze koele winterzonneschijn:
De dominee, de dokter, de notaris
En ’t klerkje dat vandaag wat vroeger klaar is.
Maar ’t kan verkeren.

Zo onmiskenbaar ziet men aan hun kleren
Dat zij rechtvaardig zijn, terwijl de plicht
Die eedle lijnen groefde in hun gezicht:
De dominee, de dokter, de notaris,
Drievuldig beeld van al wat wijs en waar is.
Maar ’t kan verkeren.

Op aarde valt voor hen niets meer te leren,
Zij zijn volkomen gaaf en afgerond,
Oud-liberaal, wantrouwend en gezond:
De dominee, de dokter, de notaris,
Voor wie de liefde zelfs zonder gevaar is.
Maar ’t kan verkeren.

Zij gaan zich nu voorzichtig laten scheren,
Om daarna, met ervaring en verstand,
Een glas te drinken op het heil van ’t land:
De dominee, de dokter, de notaris.
‘k Weet geen probleem dat hun na zes te zwaar is.
Maar ’t kan verkeren.

Ik houd zo van die zindelijke heren,
Levende monumenten op het plein
In deze veel te heldre winterschijn:
De dominee, de dokter, de notaris,
Die denken dat uw dichter niet goed gaar is.
Maar ’t kan verkeren!

Jan Greshoff (1888-1971)
In: Bij feestelijke gelegenheden (1930).