Lilian de Bruijn over ‘Ik kreeg mijn vader niet dood’

Geplaatst door op 10:54 in |

Wanneer:
7 november 2019 @ 20:00 – 21:30
2019-11-07T20:00:00+01:00
2019-11-07T21:30:00+01:00
Kosten:
€ 5,00

Lilian de Bruijn in gesprek met Maurits Nibbering over Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende. 

Met een vriend onderweg naar Engeland, via Zwitserland, werd Ton de Bruijn in 1943 gevangen genomen in Duitsland. Hij belandde in Dachau, Buchenwald en andere concentratiekampen. Op het nippertje overleefde hij de dodenmarsen op de rug van een Russische kameraad. Hij was 23 toen hij terugkwam. Zijn dochter Lilian reconstrueerde het leven van deze vriendelijke, behulpzame, charmante man, die voor haar ongrijpbaar was. Hij had al vroeg zijn gezin verlaten. Zijn zaak ging failliet. Hij belandde in de gevangenis en kwam terecht in de Amsterdamse onderwereld van de jaren zeventig, toen de drugshandel professionaliseerde. In 1978 stierf hij eenzaam op een boot in de haven van Gibraltar.

Wie was deze roekeloze man, die met veel geluk en slimheid concentratiekampen en gruwelijke tewerkstelling overleefde? En hoe was en is het voor de vele anderen die hem meemaakten? Hoe was de oorlog na de oorlog?

Over haar zoektocht in het boek Ik kreeg mijn vader niet dood gaat Lilian de Bruijn in gesprek met Maurits Nibbering. Hij was onder meer directeur van Nationaal Monument Kamp Amersfoort en is betrokken bij uitgaven en documentaires van persoonlijke getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lilian de Bruijn is historicus, auteur en schrijfdocent. Ze werkt voor Gen.magazine, het publiekstijdschrift van het CBG/Centrum voor familiegeschiedenis.

Aanmelden via onderstaande link wordt op prijs gesteld.

 

 

 

Lilian de Bruijn. Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende.
Boom, € 20,00.

naar online bestellen