Salon classique

cd bakken

 Iedere vrijdag en zaterdag.

HION_PMSOp de eerste verdieping van Hijman Ongerijmd bevindt zich een klassiek muziekparadijsje met cd en dvd’s met klassieke muziek.
Open: alle vrijdagen van 9.30 – 18.00 en zaterdagen van 9.30 – 17.30.
contact (iedere werkdag):  peter@hijmanongerijmd.nl

Regelmatig wordt een Rendez-vous au salon, een informele ontmoeting voor liefhebbers van klassieke muziek, georganiseerd. Er is dan een gast, live concert of muziekbespreking. In de planning:
29 oktober Merlijn Kerkhof, 19 november Govert Jan Bach, 26 november Diskotabel, 18 december Emanuel Overbeeke.

Rendez-vous zaterdag 29 okt. met Merlijn Kerkhof

Geplaatst door op 13:15 in Salon classique | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 29 oktober is er weer een Rendez-vous au salon. Dan is Merlijn Kerkhof te gast. Merlijn Kerkhof (1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor onder meer NRC Handelsblad. Hij schreef Alles begint met Bach’ waarmee hij iedereen enthousiast wil maken voor de klassieke muziek.

aanvang 16.00 uur, entree vrij 

Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? In Alles begint bij Bach geeft de jonge journalist en muziekcriticus Merlijn Kerkhof ons antwoord op die vragen. Wie zijn de belangrijkste componisten en wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Wat is er zo goed aan de Matthäus-Passion of de atonale muziek van Schönberg, en hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad?

Merlijn Kerkhof alles begint bij Bach, omslagMet Alles begint bij Bach heeft Merlijn Kerkhof geen complete muziekgeschiedenis willen schrijven, maar vooral zijn onbegrensde liefde voor muziek overbrengen. Dit is een interessante bijeenkomst voor wie zich wat meer in klassieke muziek wil verdiepen. Merlijn kan bijvoorbeeld goed laten zien hoe de klassieke muziek ook in genres als hiphop of metal doorklinkt. Ook interessant voor degenen die daar juist weer weinig van af weten. Voor iedereen: interessant kennis te maken met deze jonge, bevlogen auteur.

Paul Witteman gastredacteur Klassieke Zaken Magazine oktober

Geplaatst door op 22:17 in Salon classique | 0 Reacties

paul-wittemanPaul Witteman is gastredacteur van het Klassieke Zaken Magazine van oktober. En dat levert een dikke editie op vol lezenswaardigs over klassieke muziek. Kom het gratis Magazine afhalen in de winkel.

Zo lang als hij zich kan herinneren houdt hij zich bezig met klassieke zaken. Vanaf het moment dat hij geluiden kon ordenen, net uit de box dus, was hij al verslaafd aan noten. Hij luisterde naar alles, naar Bach en Chopin als zijn moeder pianospeelde, maar ook naar de muziek van zijn oom Hendrik Andriessen.
Hij had nog meer aanleg voor journalistiek en kwam pas op later leeftijd weer terug bij zijn passie voor klassieke muziek. De komende maanden is Paul Witteman ambassadeur van Aangenaam Klassiek. Zijn missie: geef iedereen de kans te genieten van de mooiste aller kunsten, de muziek.

 

 

Extra Rendez-vous au Salon met Govert Jan Bach

Geplaatst door op 17:33 in Salon classique | 0 Reacties

govert-jan-bach-758x1024Iedere laatste zaterdagmiddag van de maand is er het Rendez-vous au salon voor liefhebbers van klassieke muziek. Zaterdagmiddag 19 november is er een extra editie. Dan is Govert Jan Bach, programmamaker en auteur te gast. Aanvang 16.00 uur en de entree is vrij.

Govert Jan Bach is gespecialiseerd in het leven en werk van zijn naamgenoot, de componist Johann Sebastian Bach. Hij is de auteur van luisterboeken over de Matthäus-Passion, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium. Op dit moment werkt hij aan een boek over de relatie tussen het werk van Bach en Luther. Deze middag vertelt hij over Bach en laat hij je luisteren naar fragmenten uit zijn werk. Hij gaat er graag over in gesprek!

johann-sebastian-bachGovert Jan Bach is werkzaam geweest als psychotherapeut en benutte regelmatig muziek als therapie en deed daarnaar ook onderzoek. Deze middag vertelt hij over Bach, uiteraard afgewisseld met veel luisterfragmenten. Het zwaartepunt ligt daarbij op Het Weihnochtsoratorium en het Magnificat van Bach. Ook vertelt hij over het boek waaraan hij op dit moment werkt. Dat handelt over de relatie tussen de twee grensverleggers Bach en Luther.

Leerzaam en erdudiet is zijn  cultuurhistorisch exposé, dat wordt afgewisseld met muzikale fragmenten. Zonder meer interessant, ook voor wie al het nodige afweet van Bach.

NRC Handelsblad

zaterdag 24 september bijpraten tijdens Rendez-vous

Geplaatst door op 11:47 in Salon classique | 0 Reacties

daniele-gatti-cdt-foto-silvia-lelliZaterdagmiddag 24 september is de eerste ‘Rendez-vous au salon’ van dit seizoen. Het informeel ontmoetingspunt van liefhebbers van klassieke muziek vindt dit jaar iedere laatste zaterdag van de maand plaats.

Deze eerste bijeenkomst van het seizoen zal gastheer Pieter de Oude iedereen bijpraten over de activiteiten van de Salon classique en het muziekleven in Arnhem en omstreken in de komende maanden. Verder wordt een aantal interessante nieuwe opnames (cd en dvd) gepresenteerd.

Speciale aandacht wordt aan het Concertgebouworkest en de nieuwe chef Daniele Gatti (zie foto) besteed. Daarnaast is er extra aandacht voor een nieuwe opname van de Symphonie Fantastique van Berlioz en een solo-cd van Simon van Holen, de nieuwe fagottist van dat orkest. Ook de nieuwe cd van het magistrale Brabant Ensemble zal niet ontbreken.

Deze informele start van het seizoen wordt afgesloten met een toast op de klassieke muziek.

Nieuw seizoen Rendez-vous au salon

Geplaatst door op 09:45 in Salon classique | 0 Reacties

diskotabel bijeenkomstHet Rendez-vous au salon is dit seizoen iedere laatste zaterdagmiddag van de maand. De laatste zaterdag van september. Het eerste Rendez-vous is 24 september, aanvang 16.00 uur en vindt plaats in de Salon classique op de eerste verdieping van Hijman Ongerijmd. De entree is vrij.

Het Rendez-vous au salon is een informele ontmoetingsplaats voor liefhebbers van klassieke muziek. Vorig seizoen bleek vooral de Arnhemse Diskotabel een groot succes. Dat gaan we zeker herhalen, om te beginnen in november. Zaterdagmiddag 24 september trappen we de Rendez-vous bijeenkomsten af met een informeel concert. De laatste zaterdag van oktober is de beurt aan journalist en muziekcriticus Merlijn Kerkhof met ‘Alles begint bij Bach’ en in november staat de Arnhemse Diskotabel op het programma. Kortom, veel interessants voor (aspirant) klassieke muziekliefhebbers.

 

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’: laatste ronde!

Geplaatst door op 12:20 in Salon classique | 0 Reacties

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’. Iedere vrijdag tijdens de Actieweken Klassieke Muziek stelt cd-verkoper Peter Vijfvinkel een leuke vraag over klassieke muziek. Hier zijn de vragen van de vierde en laatste ronde!

Quizz wk 4 schilderij vraag (uitsnede)1.            Noem tenminste één cd waarop deze afbeelding gebruikt is.

2.            Wat is de titel van het schilderij waarvan deze afbeelding deel uitmaakt?

3.            Door wie is dit schilderij gemaakt?

4.            Waar is het schilderij te zien?

Stuur een mail met je antwoorden naar hermien@hijmanongerijmd.nl.
Vermeld daarbij duidelijk je naam en telefoonnummer.
Winnaar is degene met het beste en meest uitgebreide antwoord. Vrijdag 17 juni nemen we contact op met de winnaar en deze kan de prijs in de winkel afhalen (het ‘Notenkwartet’ of ‘De namen uit de grote zaal’ van Paul Witteman of de cd ‘Dramma’ met sopraan Simone Kermes).

Dit is de laatste ronde, het is nu of nooit!

zondagmiddag 19 juni: diskotabel & Mozartkwartet

Geplaatst door op 21:19 in Salon classique | 0 Reacties

mozart-wolfgang-amadeus-527a7a17c1157Muziekliefhebbers spitsen de oren voor het programma Diskotabel op Radio 4. Zondagmiddag 19 juni is er een Arnhemse variant van het populaire muziekprogramma ‘diskotabel’ in de Salon classique. Een deskundig panel van kenners uit de regio Arnhem treedt aan. Het gesprek wordt afgewisseld met een speciaal optreden van het Mozartkwartet.

Aanvang: 14.30 uur. De toegang is vrij.  

Het radioprogramma ‘Diskotabel’ is een favoriet programma van veel liefhebbers van klassieke muziek. Liefhebbers en deskundigen wijzen hen de weg naar de beste vertolkingen van de muziek. In plaats van naar de radio luisteren is er deze zondagmiddag een live ‘diskotabel’ bij Hijman Ongerijmd.

Het diskotabel panel bestaat deze middag uit drie deskundigen uit de regio Arnhem. Bram Kreeftmeijer is 1e Hoboïst HGO en lid van het Hxagon ensemble. Kenne Peters  is aankomend programmeur van Musis. Bert van den Akker is de eminence grise in het gezelschap, hij heeft een lange staat van dienst in de muziekwereld en werkte bij conservatoria in binnen- en buitenland. Dit panel staat garant voor een gesprek op hoog muzikaal niveau.

Onder leiding van musicus Pieter de Oude zal het panel een keur van klassieke muziek de revue laten passeren. Ook zal deze middag een variant van ‘De Vergelijking’, waarin een nieuwe uitvoering de strijd aangaat met twee ‘concurrerende’ uitvoeringen, niet ontbreken. Dit levert altijd spannende discussies op. Klassieke muziek liefhebbers leren er (nog) beter door luisteren.

Ter afwisseling van de diskotabel treedt het Mozartkwartet op. Dit kwartet bestaat uit Mariëlle Polma (fluit), Anke Föde (viool), Ingrid Jacobs (altviool) en Suus Bijleveld (cello).

Deze bijzondere middag is vrij toegankelijk. Hijman Ongerijmd organiseert deze middag vanwege het feit dat zij een maand lang extra aandacht aan klassieke muziek besteedt.

Over diskotabel panel en musici

Bert van den AkkerBert van den Akker

Bert van den Akker studeerde klarinet en na het behalen van zijn solistenexamen (cum laude) werd hij uitgenodigd voor het volgen van de studie ter verkrijging van de ‘Prijs van uitnemendheid’. Hij was onder andere directeur van het conservatorium in Zwolle en algemeen directeur van het Residentie Orkest in Den Haag. Daarna was hij voorzitter (algemeen directeur) van het bestuur van het Conservatorium in Utrecht. Tot zijn pensionering in 2013 was hij directeur van het departement Muziek van de Nationale Opera De Munt in België. Ook heeft hij een aantal bestuurlijke functies vervuld waaronder het lidmaatschap van de Raad van Toezicht van het Gelders Orkest.

Bram KreeftmeijerBram Kreeftmeijer

Bram is sinds 1994 solo-hoboïst van Het Gelders Orkest en heeft daar ook al diverse malen als solist opgetreden. Daarnaast is hij verbonden als hoofdvakdocent hobo aan Artez Hogeschool voor de Kunsten. Ook speelt hij sinds 1998 mee in het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend, het Hexagon Ensemble en werkte hij samen met acteur/dichter Ramsey Nasr en acteur/dichter/zanger Bas Narree. Sinds kort concentreert Bram zich op uitvoeringspraktijken op authentieke instrumenten.

Kenne PetersKenne Peters

Kenne Peters (1986) studeerde in 2013 af van de opleiding Muziektheater aan het ArtEZ-conservatorium te Arnhem. Tijdens zijn studie was hij werkzaam als verkoopmedewerker bij Muziekhandel Bergmann, waar hij zijn liefde voor klassieke muziek kon ontwikkelen en veel kennis vergaarde. Na zijn afstuderen vervulde hij diverse functies bij platenmaatschappij Challenge Classics en Nationale Opera & Ballet. Onlangs startte hij als marketeer bij Musis & Stadstheater Arnhem, met als specialisatie klassieke muziek. Vanaf komend seizoen zal hij zich ook gaan buigen over de klassieke programmering in Musis.

Mozartkwartet

Mariëlle Polma (fluit), Anke Föde (viool), Ingrid Jacobs (altviool) en Suus Bijleveld (cello). Speciaal voor deze gelegenheid bijeen.

 

 

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’, de derde ronde

Geplaatst door op 13:17 in Salon classique | 0 Reacties

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’. Iedere vrijdag tijdens de Actieweken Klassieke Muziek stelt cd-verkoper Peter Vijfvinkel een leuke vraag over klassieke muziek. Hier zijn de vragen van ronde drie!

quiz wk 3 foto

1.            Noem tenminste één cd waarop deze afbeelding gebruikt is.

2.            Wat is de titel van het schilderij waarvan deze afbeelding deel uitmaakt?

3.            Door wie is dit schilderij gemaakt?

4.            Waar is het schilderij te zien?

 

 

 

Stuur een mail met je antwoorden naar hermien@hijmanongerijmd.nl.
Vermeld daarbij duidelijk je naam en telefoonnummer.
Winnaar is degene met het beste en meest uitgebreide antwoord. Vrijdag 10 juni nemen we contact op met de winnaar en deze kan de prijs in de winkel afhalen.

Volgende week vrijdagmiddag nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dan is de laatste ronde!

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’ week 2

Geplaatst door op 11:34 in Salon classique | 0 Reacties

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’. Iedere vrijdag tijdens de Actieweken Klassieke Muziek stelt cd-verkoper Peter Vijfvinkel een leuke vraag over klassieke muziek. Hier is ronde twee!
Quizz wk 2 foto 2Quizz wk 2 foto 1

Beantwoord voor vrijdagmorgen 3 juni 10.00 uur de onderstaande vragen en win: een ‘Notenkwartet’, ‘De namen van de grote zaal’  van Paul Witteman of de cd ‘Dramma’ met sopraan Simone Kermes.

 

 

 

1.       Noem tenminste één cd waarop (één van deze) afbeeldingen zijn gebruikt.

2.       Wat is de titel van het schilderij waaruit deze fragmenten komen?

3.       Wie is de schilder?

4.       In welk museum hangt het schilderij?

Stuur een mail met je antwoorden naar hermien@hijmanongerijmd.nl.
Vermeld daarbij duidelijk je naam en telefoonnummer.
Winnaar is degene met het beste en meest uitgebreide antwoord. Vrijdag 3 juni nemen we contact op met de winnaar.

Volgende week vrijdagmiddag nieuwe ronde, nieuwe kansen!

WEDSTRIJD ‘Ken je klassieken’ week 1

Geplaatst door op 12:32 in Salon classique | 0 Reacties

Wedstrijd ‘Ken je klassieken’. Iedere week van de Actieweken Klassieke Muziek stelt cd-verkoper Peter Vijfvinkel een leuke vraag over klassieke muziek. Hier is de eerste ronde!
Beantwoord voor vrijdagmorgen 27 mei 10.00 uur de volgende vragen en win: een ‘Notenkwartet’, ‘De namen van de grote zaal’  van Paul Witteman of de cd ‘Dramma’ met sopraan Simone Kermes.

Quizz foto 11. Wat is de titel van dit schilderij en van wanneer dateert het?
2. Wie is de kunstenaar/schilder?
3. In welk museum is dit doek te zien?
4. Noem tenminste 1 cd waarop dit schilderij (een uitsnede ervan) staat afgebeeld.

Stuur een mail met je antwoorden naar hermien@hijmanongerijmd.nl.
Vermeld daarbij duidelijk je naam en telefoonnummer.
Winnaar is degene met het beste en meest uitgebreide antwoord. Vrijdag 27 mei nemen we contact op met de winnaar.

Volgende week vrijdagmiddag nieuwe ronde, nieuwe kansen!