‘Prijs’. Door Emma Rijneke.

Door op dec 17, 2014 in Arnhem in de literatuur | 1 reactie

Gisteren (16 december 2014) werd aan de dichter Anneke Brassinga de prestigieuze P.C.Hooftprijs toegekend. Een oeuvreprijs waarmee zij zich in het gezelschap bevindt van dichters als Rutger Kopland, Eva Gerlach, Remco Campert, Gerrit Kouwenaar en – langer gelden- Leo Vroman, Gerrit Achterberg en J.C Bloem.
‘Geen idee dat ik een oeuvre had’, was één van haar eerste reacties, waaruit blijkt dat het eindpunt van haar dichterschap nog lang niet in zicht is.

Maar waar begon het allemaal, in 1948?

In de jaren ’90 ontving ik een aardige brief van Anneke Brassinga, nadat ik haar verzocht had een gedicht te mogen gebruiken voor een TV-film over Arnhem, aan de hand van literaire teksten. Hierin legde zij me uit waarom ze het bewuste gedicht ‘Warnsborn’  had genoemd: haar geboortehuis lag op de rand van het landgoed Warnsborn aan de Kemperbergerweg 415, vlak bij het monument van Clement van Maasdijk, maar dan iets hogerop. Maar dat niet alleen. Want nadat zij op eenjarige leeftijd met haar familie naar de Hoogkamp was verhuisd ondernamen zij bijna elk weekend een nostalgische wandeling naar het oude huis. Van binnen heeft ze het huis echter nooit meer gezien; ‘Geboortegraf’ noemt ze het daarom, de tweede verwijzing naar de titel van het gedicht. Maar het Engelse woord ‘born’ zegt ook iets over het feit dat ze daar geboren is.

geboortehuis Anneke BrassingaHet huis is vanaf de weg nauwelijks te zien. Zij stuurde met de brief een foto mee waarop heel vaag door het geboomte het pannendak uit het gedicht te zien is .

 

 

 

 

 

Warnsborn

 

Kan ik ter wereld zijn gekomen

in deze zee van bomen? Een raam

tussen de takken, pannendak

rijst onpeilbaar hoog ten hemel,

omkruind. Geen tuin; bos

kruipt waar ik niet gaan kan.

 

Laat me verdwijnen. Ik weet niet

meer hoe het was, maak alles tot

het eerst geziene: zon door blad,

op muren , het lonkend pad dat blijft

omzwerven de vensters zonder in-

zicht, overwoekerd geboortegraf

Anneke Brassinga (uit: Aurora 1987)

 

Anneke Brassinga ((Schaarsbergen, 20 augustus 1948) schrijft naast proza voornamelijk poëzie. Dichtbundels van haar zijn: Aurora (1987)- gedichten ; Huisraad (1998) – gedichten; Wachtwoorden, verzamelde gedichten (2005); Ontij (2010) – gedichten. Zij ontving o.a. ook de VSB Poëzieprijs voor de dichtbundel Verschiet (2002), de Anna Bijns Prijs voor de dichtbundel Timiditeiten ( 2005) en de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre (2008). Haar uitgever is De Bezige Bij.

 

Emma Rijneke
was redacteur bij encyclopedie Oosthoek, toneelproductieleider, lid van de kunstredactie van de STA, mede-auteur van Toppers, boven de winkels in de Arnhemse binnenstad en schrijft een column voor de site van de Burgemeesterswijk Arnhem.

 

Voor publicatie van het gedicht is toestemming verleend door de auteur.

 

 

    1 Reactie

  1. Mooi, persoonlijk verhaal en prachtig gedicht!
    En… bij toeval kwam ik hier terecht, want dit huis staat nu te koop en ik, wij, zij kunnen het dus van binnen zien…

    Karin

    30/03/2018

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *