Poëziecafé Ongerijmd

Poëziecafé Ongerijmd is iedere derde zaterdagmiddag van de maand bij boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem. Het café is een samenwerking van de boekhandel en Poëziecentrum Nederland. In een informele sfeer staat telkens één dichter centraal.
Tijd: 15.30 tot 17.00 uur. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

Agenda
18 februari – ludieke start i.s.m. uitgeverij Kontrast
18 maart – Nachoem M. Wijnberg
15 april – Maarten Doorman (aansluitend op het thema ‘Rust’ van de Maand van de Filosofie)
20 mei – Dorps- en stadsdichters uit de regio
24 juni – Special i.s.m. Gelders tijdschrift Poëziepuntgl
16 september – Ruth Lasters

Poëziecafé Special met Poëziepuntgl

Geplaatst door op 11:58 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 24 juni sluit Poëziecafé Ongerijmd in samenwerking met het Gelderse tijdschrift Poëziepuntgl het seizoen af. De tweede editie wordt gepresenteerd met voordrachten van 7 van de publicerende dichters. Tussendoor treedt Henk Bogaard op met scherpzinnige liedjes en wordt een ‘poëzienieuwsbericht’ verzorgd. Verder is het weer een informele samenkomst voor iedere liefhebber van poëzie.

Het Gelderse tijdschrift Poëziepuntgl is een driemaandelijks tijdschrift. Het presenteert Gelderse dichters, zowel gevestigde als aanstormende talenten. Verder geeft het tijdschrift informatie over Gelderse poëzie en over mensen die daar op een bijzondere manier een band mee hebben. Via www.uitgeverijkontrast.nl/poeziepuntgl is meer te lezen over het tijdschrift en de mogelijkheden een bijdrage te leveren.
Tijdens het Poëziecafé Ongerijmd wordt de tweede editie van dit jaar gepresenteerd. Zeven van de publicerende dichters zullen hun gedicht voordragen.
Zanger, gitarist en woordkunstenaar Henk Boogaard zal zijn Nederlandstalige liedjes en alles wat hem verder bezig houdt ten gehore brengen; vaak gaat dat over voedsel, dieren en ongemakken in de communicatie.
Wim van Til (Poëziecentrum Nederland) zal samen met Hermien Mijnen (Hijman Ongerijmd) een ‘poëzienieuwsbericht’ verzorgen, zodat iedereen weer helemaal bij is met nieuwe publicaties en te verwachten evenementen.
Entree: een vrijwillige bijdrage

 

 

20 mei: dorps- en stadsdichters uit de regio

Geplaatst door op 21:39 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Deze middag staat Poëziecafé Ongerijmd  in het teken van dorps- en stadsdichters. Hoe gaan zij om met ‘dichten in opdracht’ en wat werkt daarbij wel en niet? Aanwezig een groot aantal dichters uit de regio: Amal Karam (Nijmegen), Bianca Hendriks (Renkum). Hanz Mirck (voormalig stadsdichter Zutphen en Apeldoorn), Jesse Laport (officieuze stadsdichter van Arnhem) en Mas Papo (Zutphen).

Entree vrij. Graag een vrijwillige bijdrage zodat we dichters kunnen blijven uitnodigen!

Wim van Til zal iedere stads- of dorpsdichter kort ondervragen en deze zal natuurlijk het e.e.e.a. voordragen. Speciale aandacht is er voor Hanz Mirck. Hij is voormalig stadsdichter van Zutphen en vervulde later dezelfde functie in de gemeente Apeldoorn. In de jaren daarvoor schrijft hij gedichten over zijn woonplaats Arnhem. Zodoende verschenen er in twaalf jaar tijd tientallen stadsgedichten van zijn hand. De beste 45 daarvan zijn in chronologische volgorde opgenomen in een bundel Drie steden twee ogen uitgegeven bij Kontrast.

Verder kan iedereen vragen stellen en is het een informeel café.

 

 

zaterdag 15 april: Maarten Doorman over poëzie en ‘rust’

Geplaatst door op 17:54 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Vanwege de Maand van de Filosofie staat het Poëziecafé ditmaal in het teken van thema van 2017: rust. 

Filosoof en schrijver Maarten Doorman is te gast gaat in gesprek met Wim van Til, directeur van Poëziecentrum Nederland en aanwezigen. De vraag is wat de poëzie kan bijdragen aan innerlijke rust of juist aan verstoring van die rust. Doorman zal een aantal passende gedichten voordragen en in gesprek gaan met aanwezigen.

Entree vrijwillige bijdrage.

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland vanwege het Duitsland Instituut aan de Vrije Universiteit en medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Recente boeken: Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007), Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (met foto’s van F. Beckmans, 2010), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012) en Je kunt bellen (Gedichten, 2013) en De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016).

Dichtwedstrijd ‘Het Park Vertelt’

Geplaatst door op 22:05 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

De 13de editie van poëziefestival ‘Het Park Vertelt’ vindt dit jaar plaats op zondag 27 augustus 2017 van 13.30 – 17.30 uur in park Hartenstein in Oosterbeek. Hieraan gekoppeld organiseert het bestuur van de Stichting Vrienden van de Poëzie in Gelderland een dichtwedstrijd.

Dichters èn beeldend kunstenaars uit de gemeente Renkum en omgeving worden uitgenodigd hun gedicht of fotokunstwerk in te sturen. Ter inspiratie dient een speciaal voor dit doel geschreven gedicht door dorpsdichter Bianca Hendriks.

De jury (redactieleden van Poëziepuntgl) pleit nadrukkelijk voor het gebruik van álle zintuigen; het gaat niet alleen om vertalen in (andere) woorden.  Wanneer uw gedicht door de jury wordt genomineerd, zullen wij u benaderen met de vraag of u tijdens het festival uw gedicht wilt voordragen. Evenals de afgelopen twee jaar willen wij genomineerden op laten treden in een ‘dichterscaroussel’.
De winnaar wordt tijdens het festival bekend gemaakt en de CITER-poëzieprijs wordt overhandigd. Deze bestaat uit een wisseltrofee en een boekenbon van €100,-.

Inzendingen dienen binnen te zijn voor 15 mei 2017. Alle informatie is te vinden op de website van Het Park Vertelt.

18 februari: opgerijmd staat netjes

Geplaatst door op 15:24 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdag 18 februari organiseren we een informele start van het Poëziecafé. Het is dan de laatste dag van de opruiming. Tussen de bedrijven door en tegen de stroom in zullen we het Poëziecafé presenteren.

De hele dag zijn er extra veel poëziebundels in de aanbieding. Dit doen we samen met uitgeverij Kontrast uit Oosterbeek.
Kom kijken wat erbij zit!

Om 15.30 is iedereen welkom voor een toost. Met voordracht van diverse dichters!

Zaterdag 18 maart: Nachoem M. Wijnberg

Geplaatst door op 15:20 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 18 maart is dichter en romanschrijver Nachoem M. Wijnberg te gast. Zijn laatste dichtbundel ‘Van groot belang’ snijdt economische, historische en politieke thema’s aan. De gedichten willen ons iets leren en bouwen voort op de gedachten van grote denkers. Wijnberg zal voordragen en poëziekenner Wim van Til gaat met hem in gesprek. Verder informele cafémiddag met veel ruimte voor vragen, gesprek en het laatste nieuws op poëziegebied.  

Entree vrij. We vragen een vrijwillige bijdrage zodat we interessante dichters uit kunnen blijven nodigen.

In de laatst verschenen bundel van Nachoem M. Wijnberg Van groot belang staan gedichten over belastingen en overheidstaken, voorraden en schulden, , fabrieken en stakingen, vrijheden en grondrechten, wanneer een oorlog te verklaren en wanneer een nieuwe staat op te richten.

Economie, politiek of geschiedenis gaan over hoe mensen het samenleven organiseren. Poëzie is de krachtigste manier om iets te begrijpen van hoe mensen met elkaar leven. Daarom is poëzie ook een goede vorm om het over economie, politiek of geschiedenis te hebben, vragen te herkennen en voorstellen te doen.

In deze traditie beoordelen de gedichten in Van groot belang de geschiedenis om er iets van te leren en bouwen zij voort op het beste wat eerdere denkers en dichters bedacht en geschreven hebben – zoals Marx, Keynes, Heine, Milosz en vooral Kaváfis. Ontmoet deze interessante dichter in Poëziecafé Ongerijmd op zaterdagmiddag 18 maart.