Poëziecafé Ongerijmd

Poëziecafé Ongerijmd is iedere derde zaterdagmiddag van de maand bij boekhandel Hijman Ongerijmd in Arnhem. Het café is een samenwerking van de boekhandel en Poëziecentrum Nederland.
Tijd: 15.30 tot 17.00 uur. Entree: bijdrage naar eigen inzicht.

Eerstvolgende Poëziecafé’s:  20 januari (met René Kijne en Voorzichtig Onvoorzien, het jaargedicht van 2017), 17 februari (met Marije Langelaar over haar bundel Vonkt), 17 maart (met Nanne Nauta, met experimentele poëzie en aansluitend op het thema van de Boekenweek Natuur)

17 maart : Nanne Nauta met experimentele poëzie

Geplaatst door op 11:47 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 17 maart is in Poëziecafé Ongerijmd Nanne Nauta te gast. Nauta is dichter en uitgever. Zijn uitgeveri crU geeft experimentele en axiomatische poëzie uit.

Welkom in  de wereld van flarfgedichten, asemische poëzie, excelgedichten … Deze middag gaan we ze horen en zien!
En omdat het Boekenweek is met als thema ‘natuur’, besteden we speciale aandacht aan kastanjes, halsbandparkieten en andere natuurverschijnselen.

Nanne Nauta (1959) publiceerde onder andere: Leven naast halsbandparkieten is een grondrecht (2008), Kruissonnetten (2009), Terzinen (2012), Hyperhaiku’s (2013) en Sudaiku’s (2013).

Hij schrijft vooral experimentele poëzie en staat onder meer te boek als een flarf-dichter. Tijdens zijn studie Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht was hij een van de oprichters van de Salon Artisanal d’Ecriture (SAd’E), een schrijversgroep in navolging van het experimentele OuLiPo (waartoe o.a. Raymond Queneau en Jacques Roubaud behoren). Hij bedenkt regelmatig nieuwe dichtvormen, zowel autonoom als in opdracht, en brengt deze vormen tot leven in zijn karakteristieke stijl.

Ter gelegenheid van de Poëzieweek 2018 publiceerde Nauta ‘Poëzie heeft gevolgen voor de echte wereld’. Een flarf bewerking van een wetenschappelijke tekst.

17 februari: Marije Langelaar en Vonkt

Geplaatst door op 20:46 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

In dit Poëziecafé maken we kennis met Marije Langelaar. Tijdens de Nacht van de Poëzie viel Langelaar op door haar presentatie. Met haar bundel Vonkt won zij de Awater Poëzieprijs 2017 en eerder de Jan Campert-prijs 2017. Vonkt is haar derde bundel. In haar poëzie komt het verlangen tot samensmelting met alles om haar heen telkens terug. Alles vonkt. Dat is echter niet zonder gevaar.

Langelaar was ook genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2017. Dit schreef de jury:

“In Vonkt schrijft Marije Langelaar onverschrokken over lichamelijkheid, liefde, vrouwelijkheid, moederschap, scheiden en sleur. De dichteres roept de ongrijpbare, bevreemdende sfeer van de droom op met de precisie van een slagershand. Het resultaat is een bundel die het leven toont in zijn ‘messige scherpte’. Vonkt briest, vlamt, stampt én zalft. Woorden zijn manieren om te worden, om te transformeren en uiteindelijk zichzelf te bevrijden. In deze bundel veranderen mensen in stoelen en herten, kunnen ze katten en zwaluwen berijden of gaan werken aan het Ministerie van Zwaarte en Schittering. Met Vonkt schreef Marije Langelaar een ontroerende bundel, sprookjesachtig maar niet naïef, wild en tegelijk secuur, vol beelden die blijven hangen, lang nadat de lezer uit zijn leesroes is ontwaakt.”

Kom luisteren en kennismaken met Marije Langelaar. Interviewer is Hava Güveli van Poëziecentrum Nederland.

Aanvang 15.30 uur. Entree een vrijwillige bijdrage.

 

Poezieweek 2018 met Verhelst en geschenken

Geplaatst door op 21:37 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

De Poëzieweek van 2018 is van donderdag 25 t/m woensdag 31 januari en het thema is dit jaar Theater. De Vlaamse dichter en theatermaker Peter Verhelst schreef het Poëzieweekgeschenk Wat ons had kunnen zijn.

Tijdens de Poëzieweek krijg je de bundel cadeau bij aanschaf van 12,50 aan poëzie. Bij boekhandel Hijman Ongerijmd geven we zelfs nog een tweede geschenk: Poëzie heeft gevolgen voor de echte wereld, van flarf dichter Nanne Nauta. Hij ging aan de slag met een tekst van wetenschapper Erik Verlinde en het resultaat is verbluffend.

Let op en mis het niet: zondagmiddag 28 januari is Verhelst te gast bij boekhandel Hijman Ongerijmd. Lees hier meer.
En Nanne Nauta en zijn experimentele poëzie staan op het programma van Poëziecafé Ongerijmd op zaterdagmiddag 17 maart.

 

20 januari: René Kijne presenteert Voorzichtig ongezien

Geplaatst door op 12:10 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Het jaar 2017 in de opruiming! Tijdens het Poëziecafé is het woord aan kunstenaar & dichter René Kijne. Hij presenteert het jaar 2017, ingekort tot ongeveer een uur, onder de titel Voorzichtig ongezien. Deze dag wordt ook, met dank aan uitgeverij Nadorst, een bibliofiele uitgave van een selectie uit zijn weekgedichten gepresenteerd.

Poëziecafé Ongerijmd begint precies 15.30 uur, de entree is een vrijwillige bijdrage.

Uitgeverij Nadorst brengt het vervolg van René Kijne’s reeds lang uitverkochte Daggedichten.  Na jarenlang dagelijks een gedicht geschreven en met krantenknipsels verlucht te hebben, doet René Kijne het wat rustiger aan om nakende gekte te voorkomen. Sinds 2014 maakt hij nog ‘slechts’ één gedicht per week, als vanouds geïllustreerd met oogstrelende & humoristische collages van beeldmateriaal uit de avondkrant. Net als bij de Daggedichten is het resultaat een rijke combinatie van tekst en beeld.

 

16 december: Dichters van het nieuwe millennium

Geplaatst door op 21:25 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 16 december is Poëziecafé Ongerijmd gewijd aan de ‘dichters van het nieuwe millennium’. In dit boek bespreken 24 wetenschappers 24 dichters die representatief zijn voor de moderne poëzie. Gastheer Wim van Til gaat in gesprek met literatuurwetenschapper Jeroen Dera. Dichter Wout Waanders en studenten Creative Writing Eline van Wieren en Jared Meijer haken aan bij het gesprek en dragen voor.

In Dichters van het nieuwe millennium bespreken vierentwintig wetenschappers vierentwintig dichters die representatief zijn voor de moderne poëzie. Onder andere Alfred Schaffer, Rodaan Al Galidi, Mark Boog, Tjitske Jansen, Ester Naomi Perquin en Ramsey Nasr worden grondig behandeld. Ieder hoofdstuk begint met een gedicht dat het vertrekpunt vormt voor een bespreking van het werk van de dichter.

Deze middag gaan Wim van Til en Jeroen Dera op zoek naar de rode draden in het moderne poëzielandschap in Nederland en Vlaanderen. Wie bevolken het landschap, hoe verhouden deze dichters zich tot de taal en op welke wijze geven ze hun dichterschap vorm?

Naast het ‘gevestigde’ jonge talent, komt ook de jongste generatie dichters aan bod.

Wout Waanders schrijft gedichten. Hij droeg op vele festivals voor – zoals Zwarte Cross, Manuscripta, Gedichtenbal, Onbederf’lijk Vers, Wintertuinfestival en Lowlands. Gedichten van hem verschenen onder meer in Das Magazin, Extaze, Kluger Hans en diverse bloemlezingen.
In november 2015 verscheen van hem Olifantopi, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark.
Ook is Wout ‘stiftdichter’; over het verband met ‘Dichters in het nieuwe Millennium’ hoor je in het Poëziecafé meer.

Jared Meijer is tweedejaars student Creative Writing en schrijft voornamelijk poëzie en poëtisch proza. ‘Mijn poëzie zou ik beschrijven als een zoektocht, in de letterlijke zin zoek ik door te schrijven naar nieuwe inzichten/nieuw begrip, maar ook is het een zoektocht naar de balans tussen beeldend en abstract, licht en donker. Thematisch is mijn werk veelal existentialistisch van insteek. Ik schrijf onder andere over verlies en het (on)vermogen tot contact.’ 

Jeroen Dera  werkt als neerlandicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Jeroen promoveerde in 2017 op de studie Sprekend kritiek: literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn de interactie tussen literatuur en het mediaveld, contemporaine Nederlandstalige poëzie en literatuuronderwijs.
Jeroen is kernredacteur van Dietsche warande & Belfort en bestuurslid van de Jan Campert-stichting. Hij maakt ook deel uit van de nieuwe redactie van het Kritisch Literatuur Lexicon, dat in 2018 opnieuw wordt gelanceerd door Uitgeverij Garant.

 

Vier kleuren poëzie met Yke Schotanus

Geplaatst door op 13:02 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

18 november – Vier kleuren poëzie 

Ditmaal staat Poëziecafé Ongerijmd in het teken van ‘zelf poëzie schrijven’. Dichter en schrijfdocent Yke Schotanus zal deze middag kort inleiden. Welke soorten poëzie zijn er te onderscheiden en wat is belangrijk als je je zelf in poëzie wil uitdrukken?

Daarna zullen vier heel verschillende dichters voordragen en met Yke en de aanwezigen in gesprek gaan.
– Pompado met een spoken word performance
– Carlos Mastenbroek  met poëzie in Latijns- Amerikaanse sferen
– Lilian Regtvoort met ‘Poëzie-Pur-Sang’
– Renco Hatenboer met visuele poëzie, experimenteel uitgewerkte gedichten (driedimensionaal) via de beamer

Het zijn vier totaal verschillende dichters en stijlen. Wat de vier dichters bindt is dat ze deel uit maken van schrijverscafé Oscar, dat een podium biedt aan iedereen die zich als schrijver wil ontwikkelen.

Dit Poëziecafé is voor iedereen die graag poëzie leest, beluistert, schrijft of ermee wil kennismaken.

Yke Schotanus is docent, onderzoeker, dichter, singer-songwriter, schrijver en schrijfcoach. Hij heeft speciale interesse in de cognitieve effecten van de combinatie van tekst en muziek. Hij publiceerde o.a. Dichten doe je zo en Song- en liedteksten schrijven.

21 oktober: ‘Onder ons mense’ met Zuid-Afrikaanse dichters

Geplaatst door op 11:38 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

René Bohnen

Ditmaal heeft Poëziecafé Ongerijmd twee Zuid-Afrikaanse dichters te gast: René Bohnen en Carina van der Walt. Van 15 tot 30 oktober toeren ze door Europa en deze zaterdagmiddag zijn ze in Arnhem met een speciaal programma: Onder ons mense. Gastheer Wim van Til zal hen kort introduceren.

De derde dichtbundel van René Bohnen, Op die vingerpunte van die heelal, is onlangs verschenen. Haar eerste twee bundels zijn In die niks al om en Spoorsny. 

Haar gedicht Eerste mense heeft samen met twee andere gedichten de short list van de 2017 Sol Plaatje European Union Poetry Award gehaald. De uitslag is zaterdag 21 oktober…

De Zuid-Afrikaanse Carina van der Walt werd geboren in Welkom, doceerde vijftien jaar Zuid-Afrikaanse en Nederlandse letterkunde en kwam in 2002 via een uitwisselingsprogramma een half jaar naar Tilburg. Daar keerde ze vijf jaar later voorgoed terug. In 2015 verscheen haar debuutbundel AMALGAAM bij Uitgeverij IJzer –samen met de Vlaming Willy Martin. (en hier ligt ergens een linkje, waardoor het Poëziecafé nu deze bijzondere gasten mag ontvangen!)

Carina van der Walt

Via een tweegesprek en voordracht laten Carina en René ons kennismaken met hun werk en dat van andere Zuid-Afrikaanse dichters. ‘Onder ons mense’ neemt ons mee naar de Khoisan jagers, de barre punt van Zuid-Afrika om uiteindelijk uit te komen bij een bijzonder kunstwerk.

Hieronder alvast een gedicht van René Bohnen.

Mensboom

(my bloed fluister name)

 

laas nag het wortels uit my lyf gespruit,

in skynlote oor ’n vleiland gekruip

ek was magies en hoog ’n haselboom –

my oë het vervloei en gestol tot murg van neut

tot roomkwaliteit en die pit van weet

ek groei voor die aangesig

van die oppergees van ’n gedig

ek is ’n haseldroom en ek is salm-oud

oor mý heers mercurius en die see

.

daarom swem visse en ’n god stroomop in my takke

daarom is die name silwer in my bloed

16 september: Ruth Lasters over haar bundel Lichtmeters

Geplaatst door op 15:54 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 16 september is de Vlaamse dichter Ruth Lasters te gast in Poëziecafé Ongerijmd. In 2015 won ze met het gedicht Witlof de Turing Gedichtenwedstrijd. De bundel Lichtmeters werd bekroond met de Herman De Coninckprijs 2016 en stond op de shortlist voor de VSB-poëzieprijs.

Ruth Lasters is iemand die zich afvraagt waarom we de afstand die licht aflegt in jaren definiëren, en niet gewoon in meters. Met open blik en vol verwondering kijkt ze naar het leven om haar heen en de taal die wij gebruiken. Haar gedachten monden uit in gedichten waarin vragen worden opgeworpen, maar het zoeken blijft naar antwoorden.

Ruth Lasters wordt deze middag geïnterviewd door Wim van Til. Hun gesprek wordt afgewisseld met voordracht en er is ruimte voor vragen en gesprek. Daarnaast is er aandacht voor de poëzie-agenda van de komende periode en is het gewoon gezellig café.

Poëziecafé Special met Poëziepuntgl

Geplaatst door op 11:58 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 24 juni sluit Poëziecafé Ongerijmd in samenwerking met het Gelderse tijdschrift Poëziepuntgl het seizoen af. De tweede editie wordt gepresenteerd met voordrachten van 7 van de publicerende dichters. Tussendoor treedt Henk Bogaard op met scherpzinnige liedjes en wordt een ‘poëzienieuwsbericht’ verzorgd. Verder is het weer een informele samenkomst voor iedere liefhebber van poëzie.

Het Gelderse tijdschrift Poëziepuntgl is een driemaandelijks tijdschrift. Het presenteert Gelderse dichters, zowel gevestigde als aanstormende talenten. Verder geeft het tijdschrift informatie over Gelderse poëzie en over mensen die daar op een bijzondere manier een band mee hebben. Via www.uitgeverijkontrast.nl/poeziepuntgl is meer te lezen over het tijdschrift en de mogelijkheden een bijdrage te leveren.
Tijdens het Poëziecafé Ongerijmd wordt de tweede editie van dit jaar gepresenteerd. Zeven van de publicerende dichters zullen hun gedicht voordragen.
Zanger, gitarist en woordkunstenaar Henk Boogaard zal zijn Nederlandstalige liedjes en alles wat hem verder bezig houdt ten gehore brengen; vaak gaat dat over voedsel, dieren en ongemakken in de communicatie.
Wim van Til (Poëziecentrum Nederland) zal samen met Hermien Mijnen (Hijman Ongerijmd) een ‘poëzienieuwsbericht’ verzorgen, zodat iedereen weer helemaal bij is met nieuwe publicaties en te verwachten evenementen.
Entree: een vrijwillige bijdrage

 

 

20 mei: dorps- en stadsdichters uit de regio

Geplaatst door op 21:39 in Poeziecafe Ongerijmd | 1 reactie

Deze middag staat Poëziecafé Ongerijmd  in het teken van dorps- en stadsdichters. Hoe gaan zij om met ‘dichten in opdracht’ en wat werkt daarbij wel en niet? Aanwezig een groot aantal dichters uit de regio: Amal Karam (Nijmegen), Bianca Hendriks (Renkum). Hanz Mirck (voormalig stadsdichter Zutphen en Apeldoorn), Jesse Laport (officieuze stadsdichter van Arnhem) en Mas Papo (Zutphen).

Entree vrij. Graag een vrijwillige bijdrage zodat we dichters kunnen blijven uitnodigen!

Wim van Til zal iedere stads- of dorpsdichter kort ondervragen en deze zal natuurlijk het e.e.e.a. voordragen. Speciale aandacht is er voor Hanz Mirck. Hij is voormalig stadsdichter van Zutphen en vervulde later dezelfde functie in de gemeente Apeldoorn. In de jaren daarvoor schrijft hij gedichten over zijn woonplaats Arnhem. Zodoende verschenen er in twaalf jaar tijd tientallen stadsgedichten van zijn hand. De beste 45 daarvan zijn in chronologische volgorde opgenomen in een bundel Drie steden twee ogen uitgegeven bij Kontrast.

Verder kan iedereen vragen stellen en is het een informeel café.

 

 

zaterdag 15 april: Maarten Doorman over poëzie en ‘rust’

Geplaatst door op 17:54 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Vanwege de Maand van de Filosofie staat het Poëziecafé ditmaal in het teken van thema van 2017: rust. 

Filosoof en schrijver Maarten Doorman is te gast gaat in gesprek met Wim van Til, directeur van Poëziecentrum Nederland en aanwezigen. De vraag is wat de poëzie kan bijdragen aan innerlijke rust of juist aan verstoring van die rust. Doorman zal een aantal passende gedichten voordragen en in gesprek gaan met aanwezigen.

Entree vrijwillige bijdrage.

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Verder is hij bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland vanwege het Duitsland Instituut aan de Vrije Universiteit en medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Recente boeken: Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007), Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (met foto’s van F. Beckmans, 2010), Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012) en Je kunt bellen (Gedichten, 2013) en De navel van Daphne. Over kunst en engagement (2016).

Dichtwedstrijd ‘Het Park Vertelt’

Geplaatst door op 22:05 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

De 13de editie van poëziefestival ‘Het Park Vertelt’ vindt dit jaar plaats op zondag 27 augustus 2017 van 13.30 – 17.30 uur in park Hartenstein in Oosterbeek. Hieraan gekoppeld organiseert het bestuur van de Stichting Vrienden van de Poëzie in Gelderland een dichtwedstrijd.

Dichters èn beeldend kunstenaars uit de gemeente Renkum en omgeving worden uitgenodigd hun gedicht of fotokunstwerk in te sturen. Ter inspiratie dient een speciaal voor dit doel geschreven gedicht door dorpsdichter Bianca Hendriks.

De jury (redactieleden van Poëziepuntgl) pleit nadrukkelijk voor het gebruik van álle zintuigen; het gaat niet alleen om vertalen in (andere) woorden.  Wanneer uw gedicht door de jury wordt genomineerd, zullen wij u benaderen met de vraag of u tijdens het festival uw gedicht wilt voordragen. Evenals de afgelopen twee jaar willen wij genomineerden op laten treden in een ‘dichterscaroussel’.
De winnaar wordt tijdens het festival bekend gemaakt en de CITER-poëzieprijs wordt overhandigd. Deze bestaat uit een wisseltrofee en een boekenbon van €100,-.

Inzendingen dienen binnen te zijn voor 15 mei 2017. Alle informatie is te vinden op de website van Het Park Vertelt.

18 februari: opgerijmd staat netjes

Geplaatst door op 15:24 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdag 18 februari organiseren we een informele start van het Poëziecafé. Het is dan de laatste dag van de opruiming. Tussen de bedrijven door en tegen de stroom in zullen we het Poëziecafé presenteren.

De hele dag zijn er extra veel poëziebundels in de aanbieding. Dit doen we samen met uitgeverij Kontrast uit Oosterbeek.
Kom kijken wat erbij zit!

Om 15.30 is iedereen welkom voor een toost. Met voordracht van diverse dichters!

Zaterdag 18 maart: Nachoem M. Wijnberg

Geplaatst door op 15:20 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 18 maart is dichter en romanschrijver Nachoem M. Wijnberg te gast. Zijn laatste dichtbundel ‘Van groot belang’ snijdt economische, historische en politieke thema’s aan. De gedichten willen ons iets leren en bouwen voort op de gedachten van grote denkers. Wijnberg zal voordragen en poëziekenner Wim van Til gaat met hem in gesprek. Verder informele cafémiddag met veel ruimte voor vragen, gesprek en het laatste nieuws op poëziegebied.  

Entree vrij. We vragen een vrijwillige bijdrage zodat we interessante dichters uit kunnen blijven nodigen.

In de laatst verschenen bundel van Nachoem M. Wijnberg Van groot belang staan gedichten over belastingen en overheidstaken, voorraden en schulden, , fabrieken en stakingen, vrijheden en grondrechten, wanneer een oorlog te verklaren en wanneer een nieuwe staat op te richten.

Economie, politiek of geschiedenis gaan over hoe mensen het samenleven organiseren. Poëzie is de krachtigste manier om iets te begrijpen van hoe mensen met elkaar leven. Daarom is poëzie ook een goede vorm om het over economie, politiek of geschiedenis te hebben, vragen te herkennen en voorstellen te doen.

In deze traditie beoordelen de gedichten in Van groot belang de geschiedenis om er iets van te leren en bouwen zij voort op het beste wat eerdere denkers en dichters bedacht en geschreven hebben – zoals Marx, Keynes, Heine, Milosz en vooral Kaváfis. Ontmoet deze interessante dichter in Poëziecafé Ongerijmd op zaterdagmiddag 18 maart.