Maand van de Filosofie: de agenda in Arnhem

Door op mrt 29, 2018 in Filosofisch Cafe Arnhem | 0 Reacties

Het thema van 2018 is Verbeelding aan de macht met de vraag wat over is van de idealen die hebben geleid tot mei ’68.

In Arnhem worden deze maand filosofische activiteiten georganiseerd door het Humanistisch Verbond Arnhem-Rijnstreek, het Filosofisch Café Arnhem en boekhandel Hijman Ongerijmd. Hier staan alle activiteiten op een rijtje.


Zaterdagmiddag 7 april – Filosoferen met kinderen
Verbaas je je wel eens over de wereld, over waarom de dingen zijn zoals ze zijn? Heb je veel vragen? Kun je niet stoppen met denken? Kom met andere kinderen filosoferen. Met spelletjes, muziek en verhalen, door kletsen en knutselen, gaan we over verschillende zaken beter nadenken. Zo vragen we ons af: Wanneer is iets mooi? Wat is natuur? Wat is een stad? Wanneer is iets waar?
De bijeenkomst wordt begeleid door Sylwia Falińska – kinderfilosoof verbonden aan het Centrum Kinderfilosofie Nederland.

Datum/tijd: 15.30-16.30 uur
Plaats: De Wasserij, Molenbeekstraat 26a
Entree: 5,00; aanmelden secretaris@hv-arnhem.nl


Dinsdagavond 17 april – Filosofisch Café Arnhem over Macht en verbeelding
Onderwerp van gesprek is het essay van Femkse Halsema ‘Macht en verbeelding’. Jan Teggelaar voormalig rector van het Olympuscollege zal het thema inleiden en reageren op het essay. Hij doet dat vanuit zijn rol als schoolleider/trainer en coach van leiders. Scholieren van het Stedelijk Gymnasium zijn uitgenodigd om vanuit hun filosofielessen een bijdrage te leveren aan het gesprek.
Het Filosofisch Café is iedere derde dinsdagavond van de maand. Een filosofische achtergrond is niet nodig, wel bereidheid naar elkaar te luisteren en deel te nemen aan een open gedachtenwisseling.

Datum/tijd: 19.45 – 22.00 uur
Plaats: Boeksalon boven boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 (Jansstraat)
Entree: een vrijwillige bijdrage


Woensdagavond 15 april – Henk Manschot over ‘Nietzsche als gids bij ecologische problemen?’
Nietzsche is bij uitstek de filosoof van de verbeelding. Toch weten maar weinig mensen dat zijn krachtigste verbeelding de aarde betrof en hoe wij de aarde zouden kunnen bewonen en bewerken. Nu wij leven in een tijd waarin de mens een steeds grotere impact heeft op de aarde en het klimaat gaat Henk Manschot verrassend genoeg te rade bij de nihilistische filosoof Nietzsche. Na zijn lezing is er een debat over het thema en gelegenheid om vragen te stellen.
Henk Manschot is emeritus-hoogleraar filosofie en ethiek van de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en voormalig directeur van het Kosmopolis-instituut van diezelfde universiteit. Hij is auteur van het boek ‘Blijf de aarde trouw. Pleidooi voor een Nietzscheaanse terrasofie’ (2016).

Datum/tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: De Wasserij, Molenbeekstraat 26a
Entree: leden HV en Nivon 5,00, niet-leden 7,50; aanmelden secretaris@hv-arnhem.nl.


Zondagmiddag 22 april – schrijfworkshop ‘Machtig in een dag’
Christiaan Lomans en Martin Rombouts onderzoeken samen met de deelnemers de macht van verhalen en de gevaarlijke kanten die daaraan kunnen kleven. Van de reclame in de krant via de twitterretoriek van Donald Trump naar de taal van de revolutie, van de hippies, van de sektes. Doel: een machtig verhaal schrijven. Een verhaal waarmee je met jouw verbeelding de wereld naar je hand zet. Een verhaal dat niemand kan weerleggen.

Christiaan Lomans en Martin Rombouts studeerden vorige zomer af aan Creative Writing ArtEZ. Samen vormen zij het schrijfduo LomansRombouts.

Datum/tijd: 13.30-16.30 uur
Plaats: boekhandel Hijman Ongerijmd, Grote Oord 15 (Jansstraat)
Entree: 7,50 (incl. koffie, thee en machtig lekkere koeken); aanmelden bij hermien@hijmanongerijmd.nl


Het essay Macht en verbeelding is deze maand voor 4,95 te koop in de boekhandel.
Aan de hand van werk van filosofen als Richard Rorty en Hannah Arendt pleit Halsema voor een terugkeer van idealisme, verbeelding en hoop in de politiek. Ze gaat daarbij in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. En ze onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *