Gevelkunstwerk

 

Aan de gevel van Hijman Ongerijmd op de hoek van Grote Oord en Varkensstraat hangt sinds eind juni 2017 een schitterend gevelkunstwerk. Het ontwerp is van Jan van IJzendoorn. Er is jaren gewerkt aan ontwerp, het verkrijgen van alle benodigde vergunningen en het bijeenbrengen van voldoende middelen.
Initiatiefnemers zijn de eigenaar van het pand (Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande BV) en de boekhandel. Het Mondriaan Fonds heeft met een flinke subsidie bijgedragen. Daarnaast brachten vele klanten en andere relaties van de boekhandel 5000,00 bij elkaar. Lees op deze pagina alles over het kunstwerk en de acties.

Vernissage gevelkunstwerk

Geplaatst door op 21:52 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

Vrijdagmiddag 30 juni was het zover en werd het gevelkunstwerk feestelijk onthuld. Dat gebeurde met een echte ‘vernissage’. Dat is van oudsher het moment dat de kunstenaar de laatste hand legt aan het kunstwerk (de laatste laag vernis aanbrengt), aangevuld met een beschouwing over het kunstwerk, muziek en een borrel.

hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert geeft een gastcollege over de blijvende waarde van het papieren boek.

 

 

Tjitske Jansen en Jasper le Clercq brengen voordracht en muziek ‘waar je een nog gelukkiger mens van wordt’

 

 

 

 

de vernissage door de grondleggers van het kunstwerk, op de trap Damiaan Renkens en rechts naast hem Jan van IJzendoorn de ontwerper.

Hans de Vroome, vicevoorzitter van de Arnhemse Gemeenteraad staat klaar het doek en het leeslint naar beneden te trekken voor de feitelijke onthulling.

 

 

 

Laatste ronde donaties gevelkunstwerk

Geplaatst door op 21:17 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

De 5000,00 komt in zicht! Op dit moment (begin juni) is nog 500,00 te gaan.

De kosten van de realisatie van het gevelkunstwerk worden voor het grootste deel gedragen door Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande BV (eigenaar pand), boekhandel Hijman Ongerijmd en een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Daarnaast was nog 5000,00 nodig en daarvoor is een beroep gedaan op klanten en leveranciers van de boekhandel en iedereen die de binnenstad een mooi kunstwerk toewenst.

Dankzij vele giften, de verkoop van kunst en een geweldige benefietvoorstelling van Thomas Verbogt staat de stand nu (begin juni) op 4500,00. Tot en met 30 juni kan iedereen nog doneren. 

 

Nieuwe straatverlichting dankzij kunstwerk

Geplaatst door op 21:11 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

Precies op de plek waar het gevelkunstwerk moet komen, zat de bevestiging van de straatverlichting. De kabel overspande de kruising met de Varkensstraat en kon niet zomaar worden verwijderd. 

Dankzij grote inspanning van de Gemeente Arnhem is deze ‘kink in de kabel’ inmiddels goed opgelost. Hoek Grote Oord en Varkensstraat kregen een nieuw armatuur dat veel lichter is en met minder bevestigingspunten toekan. De bedoeling is dat de hele Arnhemse binnenstad uiteindelijk deze mooie lichte lampen krijgt!

Benefietvoorstelling Thomas Verbogt

Geplaatst door op 21:43 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

Schrijver en Gelderlander columnist Thomas Verbogt verzorgt donderdagavond 8 juni een benefiet voorstelling ten bate van het gevelkunstwerk.

Het wordt ‘een avond vol lichte verhalen’ over het wonderlijke alledaagse, ons zinloze geploeter tussen droom en daad, het aardse gekrakeel dat leidt tot hilarische melancholie. En als extra geeft hij een exclusieve preview van zijn nieuwe roman die in september uitkomt! De titel is nog geheim, ook die wordt deze avond mogelijk onthuld.

Een niet te missen avond voor de echte liefhebbers van taal zoals taal bedoeld is. Verteller Thomas Verbogt nodigt iedereen van harte uit! Entree v.a. 10,00 (alle bijdragen gaan naar het gevelkunstwerk), graag aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

Moderne poëzie in de huiskamer – voor het gevelkunstwerk

Geplaatst door op 15:43 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

De Arnhemse werkgroep Poëzie Hardop biedt een programma moderne poëzie in de huiskamer. De opbrengst komt geheel ten goede aan de realisatie van het gevelkunstwerk.
Informatie en boekingen: regisseur Willem Jan Mulder, willem.j.mulder@gmail.com of via Hijman Ongerijmd Hermien Mijnen, hermien@hijmanongerijmd.nl.

De werkgroep Poëzie Hardop heeft als ideaal de schoonheid, diepte, kracht en humor van de poëzie te laten klinken. We treden op bij literaire gelegenheden en ditmaal ten behoeve van het gevelkunstwerk. Daarvoor bieden we een bijzonder gedichtenprogramma aan met als titel: “ik wist wel van me te houden”. Het is een collage van hedendaagse poëzie van zowel Nederlandse als buitenlandse schrijvers zoals Herzberg, Kouwenaar, Vroman, Van Leeuwen, Brands, Van Hee, Szymborska, Pessoa etc. etc.

Het programma duurt 2 maal een half uur en kan worden gepresenteerd in de huiskamer, theater of andere binnenruimte. Vijf personen dragen voor en het geheel staat onder leiding van theatermaker, regisseur en poëziekenner Willem Jan Mulder.

Kosten: minimaal € 75,00 (in zijn geheel voor gevelkunstwerk)
Voorkeursdata: zondagmiddagen 14 en 28 mei, 11 en 15 juni; andere data in overleg mogelijk
Inlichtingen: willem.j.mulder@gmail.com of hermien@hijmanongerijmd.nl

Houtsnede te koop voor het gevelkunstwerk

Geplaatst door op 22:04 in gevelkunstwerk, Nieuws | 0 Reacties

vrouwen in de straat– VERKOCHT – Koop een houtsnede voor het gevelkunstwerk. De Arnhemse kunstenares Hilde Schneider heeft een van haar kunstwerken ter beschikking gesteld voor de gevelkunstwerkactie.

Eerst meer weten over de actie voor een gevelkunstwerk? Lees hier.

Veel Arnhemmers kennen Hilde Schneider van ‘Academie Hilde’. Die naam staat met grote witte letters op haar atelier aan de Zijpendaalseweg. Lees hier meer over deze Arnhemse kunstenares en haar werk.

Het gaat om een mooie houtsnede getiteld ‘Vrouwen in de straat’. Een groot werk (circa 95 x 125) waar het vakmanschap van af is te zien.

Het werk kost € 695,00 en dat is incl. lijst. Dit bedrag mag in zijn geheel worden besteed aan het gevelkunstwerk!

Een kunstwerk moet je altijd in het echt zien, dus neem een kijkje in onze etalage. Daar hangt het in ieder geval de hele maand april.

 

Gevelkunstwerk in de maak

Geplaatst door op 11:27 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

In de werkplaats van Jelle Andriesse wordt hard gewerkt aan de 52 boeken die samen het gevelkunstwerk gaan vormen.

De eerste boeken staan al klaar!

 

 

 

 

 

masterclass ‘lezen van kunst’ voor het gevelkunstwerk

Geplaatst door op 11:32 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

Jan van IJzendoorn

Zaterdag 27 mei zullen de ‘grondleggers’ van het boekenkunstwerk, beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn en grafisch vormgever Damiaan Renkens een masterclass verzorgen met als werktitel ‘lezen van kunst’ – de verbeelding van iets waardevols.

Damiaan Renkens

Bij deze masterclass wordt de deelnemer uitgedaagd om vanuit eigen affiniteit en fascinatie te zoeken naar een ‘leesbare’ vorm van overdracht. Uiteindelijk moet het beeld zelf kunnen spreken. Hoe werkt dat?

De masterclass is bestemd voor iedereen die gefascineerd is door kunst en beeld. De opbrengst is in zijn geheel voor het kunstwerk! Meer over het programma en aanmelden.

Help mee met een eigen actie

Geplaatst door op 15:53 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

De kosten voor het gevelkunstwerk worden voor een groot deel gedragen door de eigenaar van het pand (Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande BV) en de boekhandel. Daarnaast zal het Mondriaan Fonds een flinke bijdrage leveren. Voor het resterende bedrag van 5000,00 doen we een beroep op iedereen die het kunstwerk als een mooie bijdrage aan de Arnhemse binnenstad ziet.

Je kan natuurlijk meteen een bijdrage overmaken, lees dan hier verder.
Een andere mogelijkheid is om zélf een activiteit te ontplooien waarvan de opbrengst (deels) ten goede komt aan de realisatie van het kunstwerk. Dus heb je iets te koop, kun je een optreden, workshop of nog andere actie verzorgen die geld oplevert?
Neem dan contact op met hermien@hijmanongerijmd.nl. Dan maken we van je idee een leuke actie.

Help mee met een financiële bijdrage

Geplaatst door op 15:44 in gevelkunstwerk | 0 Reacties

De kosten van het gevelkunstwerk worden voor een groot deel gedragen door de eigenaar van het pand (Hijman, Stenfert Kroese & Van der Zande BV) en boekhandel Hijman Ongerijmd. Daarnaast zal het Mondriaan Fonds een flinke bijdrage doen.

Voor het resterende bedrag van 5000,00 doe we een beroep op iedereen die het boekenkunstwerk als een mooie aanwinst voor de Arnhemse binnenstad ziet.

Iedere bijdrage is welkom. Het snelste is een bedrag over te maken naar rekening NL38INGB0004911707 t.n.v. boekhandel Hijman Ongerijmd o.v.v. gevelkunstwerk en adresgegevens (dat laatste is om je een uitnodiging te sturen voor de onthulling).
De boekhandel machtigen tot een eenmalige afschrijving is ook mogelijk. Haal in dat geval de folder met machtigingsformulier in de winkel.

De bijdrage wordt benut voor de aankoop van het kunstwerk, het organiseren van een feestelijke onthulling en een publicatie.