Ype de Boer over De ondergang van het Avondland

Ype de Boer over De ondergang van het Avondland

Door op nov 16, 2017 in | 1 reactie

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 16/11/2017
20:00 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


De ondergang van het Avondland van cultuurhistoricus Oswald Spengler is een legendarische titel waarvan iedereen wel eens heeft gehoord. Schrijvers, filosofen, wetenschappers, politici en kunstenaars lieten zich door het boek inspireren. Eindelijk is dit invloedrijke werk nu in het Nederlands vertaald. Filosoof Ype de Boer verzorgde een uitgebreide leeswijzer bij het boek, deze avond zal hij de aanwezigen de weg wijzen in het gedachtengoed van Spengler.

entree 5,00, aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

Oswald Spengler (1880-1936) was een Duitse geschiedfilosoof en cultuurhistoricus. Hij verwierf wereldwijde bekendheid met zijn tweedelige magnum opus, De ondergang van het Avondland (1918 en 1923). Van het boek werden honderdduizenden exemplaren verkocht. Het is een inspiratiebron voor vele schrijvers, filosofen, wetenschappers en politici.

Spengler maakte een eind aan de eurocentrische blik op de geschiedenis en opende de ogen voor een fundamenteel ander begrip van moderniteit. De laatste jaren is sprake van een herwaardering van zijn werk – in binnen- en buitenland, door filosofen als Peter Sloterdijk, Ad Verbrugge en René ten Bos.

Nog steeds geldt het boek als een invloedrijk tegengeluid op het idee dat de geschiedenis één universele ontwikkeling doormaakt die leidt tot vooruitgang, welvaart, vrede en gelijkheid. Spengler laat zien hoe culturen opkomen en vergaan, in een proces dat vergelijkbaar is met de seizoenen. Elke cultuur heeft wel haar eigen identiteit: zo streefden de antieken naar volledige aanwezigheid en reiken wij in het Westen al vanaf de Vikingen naar de oneindigheid. Maar op grond van de overeenkomsten in ontwikkeling deed Spengler voorspellingen over het verdere verloop van onze geschiedenis. Veel van zijn voorspellingen zijn honderd jaar later nog schrikbarend actueel. Volgens Spengler is de democratie bijvoorbeeld een voorbijgaande fase in onze cultuur. Politiek zou steeds meer in management veranderen, om over te gaan in een machtsstrijd tussen sterke leiders. Ook ontwierp hij een theorie van culturele verschillen: door culturele verschillen te benadrukken erkennen we de ander weliswaar in zijn eigen identiteit, maar maken we ook de afstand tot de ander groter.

Nog steeds roept het boek vragen en discussie op. Wat zegt het boek ons over de toekomst van de democratie? Hoe dramatisch is de ondergang van het avondland nu werkelijk? Op welke manier biedt Spenglers werk ons een zinvol perspectief op de multiculturele samenleving en op de geopolitieke rol van het Westen? Had Spengler gelijk of toch niet?

Digitaal platform Bij het boek wordt ook een digitaal platform gelanceerd. De website en app bieden verhelderende samenvattingen van alle hoofdstukken en paragrafen van het boek. Ook worden per hoofdstuk de belangrijkste begrippen van uitleg voorzien. Het digitale platform biedt tevens een podium waar vooraanstaande Nederlandse en Vlaamse auteurs met elkaar in discussie gaan over de vraag hoe wij De ondergang van het Avondland kunnen verbinden met de wereld van vandaag.

Ype de Boer (1989) promoveert aan de Vrije Universiteit op het werk van de hedendaagse, Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij vertaalde werk van Agamben en van Alain Badiou, en schreef bij Spenglers De ondergang van het Avondland een leeswijzer. Murakami en het gespleten leven (2017) is zijn filosofisch debuut.

 

Oswald Spengler. De ondergang van het Avondland.
vertaling Mark Wildschut
verschijnt 10 oktober 2017
hardcover set in twee delen 89,00

reserveer online

    1 Reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *