Workshop ‘Liegen en redeneren met Twitter en emoticons’

Workshop ‘Liegen en redeneren met Twitter en emoticons’

Door op sep 28, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 28/09/2017
20:00 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Doe donderdagavond 28 september mee aan een actieve taalworkshop. Over wat de (on)mogelijkheden zijn van Twitter en emoji’s, over liegen en redeneren, en over wat dat zegt over taal en onze menselijke verhoudingen. Onder leiding van Sjoerd van der Niet, taalfilosoof en auteur van Als dan dus daarom.

 

Entree 5,00. Aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

In de workshop gaan we aan de slag met vragen zoals:

– Kan je altijd liegen? Als je stelselmatig wilt liegen, hoe zou je dat dan aanpakken? En wat heeft dat voor gevolgen?

– Twitter is het medium van de korte klap. Dat geeft veel halve boodschappen en loze kreten, maar dwingt ook tot structuur. Hoe zie je dat terug zelfs bij Twitterkoning Trump?

– Emoji’s zijn niet meer weg te denken van sociale media. Zouden ze de taal helemaal kunnen vervangen?

Van Sjoerd van der Niet verscheen begin 2017 het boek Als dan dus daarom, een inleiding in de taalfilosofie. Uit een recensie in Trouw (17 mei): ‘Prikkelend en informatief. Als dan dus daarom gidst de lezer door het complexe vakgebied van de taalfilosofie. Vooral het veelvuldig gebruik van gedachte-experimenten werkt goed. Een soepeler kennismaking met de taalfilosofie kom je niet snel tegen.’

 

Over Als dan dus daarom. Taal spreekt vanzelf, totdat je stilstaat bij de woorden en hun betekenissen. Dan begint het algauw te duizelen. Is je redenering wel te volgen? Hoe weet je of de ander begrijpt wat jij bedoelt? Weet je eigenlijk zelf wel wat je zegt? Wat maakt jouw uitspraken anders dan het geblaf van een hond of een wekker die afgaat? Op dit soort vragen wil de taalfilosofie een antwoord geven. Als dan dus daarom is een toegankelijke inleiding in de taalfilosofie die je leidt langs woorden en zinnen, verwijzen en redeneren, structuur en betekenis….

Damon, 19,90 – bestel online

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *