Oogzenuw – María Gainza en de intieme ervaring van kunst

Oogzenuw – María Gainza en de intieme ervaring van kunst

Door op mei 24, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 24/05/2018
20:00 - 21:30

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Oogzenuw – María Gainza en de intieme ervaring van kunst

Donderdagavond 24 mei verzorgt kunstfilosoof Katja Rodenburg een interactieve lezing rond het boek Oogzenuw van María Gainza. Entree 5,00. Graag aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

‘Iedere keer als ik naar ‘Storm op zee’ kijk, trekt er in mijn lichaam, ergens tussen mijn borst en mijn luchtpijp,  iets samen, het voelt als een voorzichtige beet. Ik ben die pijnscheut op waarde gaan schatten, en erop gaan letten, want mijn lichaam heeft dingen doorgaans sneller door dan mijn hoofd.’

Uit: Oogzenuw van María Gainza

Oogzenuw van de Argentijnse auteur María Gainza (1975) is een intrigerend boek. Niet voor niets  prijst Cees Nooteboom het werk van de tot nu toe weinig bekende schrijfster in Nederland en Duitsland aan.

In haar verhalen spelen bekende en onbekende schilderijen en kunstenaars een bijzondere rol. Zij vormen geen ‘mooie plaatjes’, maar zorgen voor een verdieping van de ervaring van de hoofdpersoon én de lezer.

In de lezing onderzoeken we deze intieme ervaring van kunst. Hoe slaagt Gainza er in om de kunstwerken zo aanwezig te laten zijn en te laten spreken, zonder ze af te beelden in het boek?

Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de onbekende kant van het ervaren van kunst: of het nu gaat om een boek, een film of een kunstwerk in een museum. 

Met een beeldpresentatie.

Katja Rodenburg is filosoof, tentoonstellingen-curator en leiderschapsadviseur. Zij schreef onder andere Ik, Ophelia, over het werk van John Everett Millais en moderne fotografen als Rineke Dijkstra en Hellen van Meene, en Armando en de melancholie van het scheppen, over de filosofische thema’s in het werk van de schilder/schrijver Armando. Zij geeft diverse kunst en filosofiecolleges, zoals bijvoorbeeld deze zomer Filosofie van het surrealisme, voor de HOVO van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Op haar weblog Antheia Blossoms publiceert zij over filosofie, kunst en literatuur.

 

Oogzenuw. María Gainza.
Uitgeverij Podium. 19,99.

online bestellen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *