Onno Blom presenteert zijn biografie over Jan Wolkers

Onno Blom presenteert zijn biografie over Jan Wolkers

Door op nov 5, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 05/11/2017
14:30 - 16:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Zondagmiddag 5 november presenteert Onno Blom het langverwachte Het litteken van de dood, de indrukwekkende biografie over Jan Wolkers, beeldhouwer-schilder-schrijver en een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland.
Entree 5,00, aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Onno Blom (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij is werkzaam als freelance journalist en literair criticus. Blom is de officiële biograaf van Jan Wolkers.
Eerder stelde Blom de bloemlezing Een reservaat van pekelharingen (1995) samen – een bundeling beschouwingen van buitenlandse schrijvers over Nederland – en schreef hij Het fotografisch geheugen (over foto’s van Nederlandse fotografen, 1998), Zolang de voorraad strekt (een geschiedenis van de Boekenweekgeschenken, 2000), Zijn getijdenboek (2002), een geïllustreerd biografisch portret van Harry Mulisch, en Het fabeldier dat Komrij heet (2004), een monografie van Gerrit Komrij. Zo is het genoeg uit 2008 is het verslag van het laatste jaar van Jan Wolkers.

Het litteken van de dood verschijnt 19 oktober 2017, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers.
De Bezige Bij
39,99

Reserveer alvast online

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *