Nijmeegs Strijkersgilde met ‘Parels van Sint Petersburg’ en Michel Krielaars

Nijmeegs Strijkersgilde met ‘Parels van Sint Petersburg’ en Michel Krielaars

Door op okt 28, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 28/10/2017
20:15 - 22:30

Locatie
Koepelkerk , Jansplein 60

Categorieën Geen Categorieën


Het Nijmeegs Strijkersgilde brengt dit najaar werken ten gehore van componisten afkomstig uit Sint Petersburg uit de periode eind negentiende en begin twintigste eeuw. Auteur en Ruslandkenner Michel Krielaars zal aansluitend op het thema een lezing verzorgen. Het programma vindt plaats in de Arnhemse Koepelkerk.

Zaterdagavond 28 oktober, entree 15,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis); alvast reserveren kan via hermien@hijmanongerijmd.nl. Kaarten verkrijgbaar in de boekhandel.

Het Nijmeegs Strijkersgilde zal de volgende werken ten gehore brengen:
Glazounov – Saxofoon concert
Sjostakovitsj – Twee stukken voor strijkoctet, opus 11
Arensky – ‘Variaties op een thema van Tsjaikovski’ van Arensky
Borodin – Nocturne uit het Tweede strijkkwartet Tsjaikovsky’s Children’s Album (opus 39), bewerking door Fré Keus van enkele delen
Dirigent Michael Rein
Solist Tom Sanderman, saxofoon

Michel Krielaars schetst een tijdsbeeld van de periode waarin de componisten die we deze avond gaan beluisteren leefden. De Russische Revolutie (dit jaar 100 jaar geleden) was een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Veel kunstenaars en intellectuelen omarmden de revolutie. Ze waren enthousiast en vol hoop. Het maakte hen blind voor de wreedheden die werden begaan. Pas toen ze merkten dat de werkelijkheid van het communisme in het geheel niet strookte met hun eigen idealen, raakten ze ontgoocheld en moesten ze zien te overleven of vluchten uit hun geliefde moederland.

 

Michel Krielaars is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang correspondent in Rusland. Hij schreef romans en verhalen en won met zijn nonfictiedebuut Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland de Bob den Uyl Prijs 2015. Zijn laatste boek Alles voor het moederland beschrijft de periode na de Russische revolutie aan de hand van de levens van de Russische-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman.
Alles voor het Moederland ars is genomineerd voor de Libris Geschiedenis prijs 2017. De winnaar wordt zondag 29 oktober bekendgemaakt.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *