Moreel Beraad in het Filosofisch Café Arnhem

Moreel Beraad in het Filosofisch Café Arnhem

Door op dec 19, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 19/12/2017
19:45 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Dinsdag 19 december wordt in het Filosofisch Café Arnhem aan de hand van de methode van het Moreel Beraad gewerkt. Dat betekent dat aanwezigen dilemma’s en vraagstukken uit hun dagelijks leven op een filosofische manier proberen te begrijpen en misschien wel proberen te verbeteren. De avond wordt begeleid door Sjef Welling.

Moreel Beraad is een systematische reflectie op de moraal. De moraal is een stelsel van leefregels (normen) in relatie tot menselijke gedrag en samenleven.

Dat daaraan in veel gevallen een individuele of collectieve waardeoriëntatie ten grondslag ligt, is dan ook punt van aandacht. Want uit het menselijk handelen, valt af te leiden wat men goed of fout vindt in zijn dagelijkse leven.

Het moreel beraad is in dit verband dan ook nadrukkelijk gericht op de praktijk. Zij staat dus aan het stuur in de dagelijkse praktijk waar zich de ‘handelingsverlegenheid’ voordoet. Maar zij is niet het stuur zelf.

Een Moreel Beraad heeft daarom een onderzoekende functie (zo kan het) en niet zozeer een voorschrijvende functie (zo hoort het). Deze avond wordt de methode toegepast op morele vraagstukken die de deelnemers bezighouden.

Sjef Welling is lid van de voorbereidingsgroep van Filosofisch Café Arnhem en senior adviseur kwaliteit- en organisatieontwikkeling. Hij heeft op verschillende plaatsen binnen Justitie moreel beraad geïnitieerd en daarin diverse beroepsgroepen begeleid.

Lees hier meer over het Filosofisch Café Arnhem

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *