Masterclass ‘lezen van kunst’ – de verbeelding van iets waardevols

Masterclass ‘lezen van kunst’ – de verbeelding van iets waardevols

Door op mei 20, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/05/2017
09:30 - 15:30

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


De masterclass ‘lezen van kunst’ – de verbeelding van iets waardevols wordt verzorgd door de twee ‘grondleggers’ van het boekenkunstwerk, beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn en grafisch vormgever Damiaan Renkens. De opbrengst van deze masterclass komt geheel ten goede aan de realisatie van het kunstwerk.

Deelname: minimaal € 35,00 en studenten € 20,00 (inclusief lunch); aanmelden bij hermien@hijmanongerijmd.nl

Als vertrekpunt laten Van IJzendoorn en Renkens zien hoe ze in het ontwerpproces van het gevelkunstwerk tot ideeën en keuzes kwamen. Dat doen zij ieder vanuit hun eigen discipline. Beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn zal daarbij met name ingaan op hoe een kunstwerk invloed heeft op de omgeving en beeldend ‘leesbaar’ kan zijn. Grafisch Vormgever en boekontwerper Damiaan Renkens zal laten zien hoe mensen verschillende beelden en symbolen verwerken en ‘lezen’. In het geval van dit kunstwerk was sprake van een bijzondere synergie tussen beide disciplines.

Damiaan Renkens

Tijdens deze masterclass wordt de deelnemer uitgedaagd om vanuit eigen affiniteit en fascinatie te zoeken naar een ‘leesbare’ vorm van overdracht. Uiteindelijk moet het beeld zelf kunnen spreken. Hoe werkt dat?

Er wordt door de deelnemer eerst zelf een bijzonder voorwerp uitgekozen, vanuit de eigen private wereld. Vervolgens wordt een analyse gemaakt van de emotionele waarde, de affiniteit en de identiteit van dit bijzondere voorwerp. Daarna doen we proeven met het omzetten tot een zelfstandig ‘leesbaar’ beeld. Het is een oefening in ‘beeld en verbeelding’.

De masterclass is bestemd voor iedereen die van beeldende kunst houdt en nieuwsgierig is naar het verhaal achter dit kunstwerk en deze kunstenaars. Deze dag daagt je vooral uit om zelf meer gevoel te krijgen voor kunst en de taal van het beeld. Tijdens de masterclass worden de deelnemers zo actief betrokken bij vraagstukken van ideeontwikkeling tot materiaalkeuze.

Deze masterclass is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaanfonds.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *