Marlene van Niekerk presenteert ‘In de stille achterkamer’

Marlene van Niekerk presenteert ‘In de stille achterkamer’

Door op jun 9, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 09/06/2018
15:30 - 17:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Marlene van Niekerk is een van de belangrijkste Afrikaanstalige schrijvers van dit moment. Velen genoten van haar romans. Ter gelegenheid van het verschijnen van haar poëziebundel In de stille achterkamer is zij kort in Nederland. Woensdag 6 juni is ze bij Athenaeum Boekhandel in Amsterdam en deze zaterdagmiddag bij Hijman Ongerijmd. Hier komt ze voordragen en gaat ze in gesprek met Jacques Janssen. 

Mis dit dus niet. Aanvang 15.30 uur, entree 5,00. Aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl.

over In de stille achterkamer

In tijden van politiek tumult en persoonlijke onrust rest soms alleen de stilte. Marlene van Niekerk, een van de belangrijkste Afrikaanstalige schrijvers van dit moment, liet zich inspireren door de stillevens van Adriaen Coorte en Jan Mankes en schreef er gedichten bij die over waarneming gaan. Of beter: ze ‘vertaalde’ de schilderijen in een reeks indrukwekkende Afrikaanse en Nederlandse gedichten.

over Marlene van Niekerk

Marlene van Niekerk werd geboren in Zuid-Afrika en studeerde literatuur en filosofie aan de Universiteit van Stellenbosch. Tijdens haar studiejaren schreef zij drie toneelstukken voor amateurtheater. In 1979 verhuisde zij naar Duitsland waar ze zich aansloot als regiestagiaire bij theatergroepen in Stuttgart en Mainz. Van 1980 tot 1985 deed ze een vervolgstudie filosofie in Nederland. Ze studeerde ook daar cum laude af met een scriptie over het werk van Claude Lévi-Strauss en Paul Ricoeur.
Terug in Zuid-Afrika werd ze docent filosofie aan de Universiteit van Zululand, en later aan de Universiteit van Zuid-Afrika (Unisa). Daarna werd ze docent Afrikaans en Nederlands aan de Universiteit van Witwatersrand. Marlene van Niekerk is nu docent creatief schrijven aan de Universiteit van Stellenbosch.
Voor de roman Triomf (1994) ontving ze diverse prestigieuze prijzen, waaronder in 1995 de Nomaprijs voor het beste boek van het Afrikaanse continent. In 2007 won zij de Hertzogprijs voor proza en de Alan Paton Award, beide voor haar – in het Afrikaans geschreven – roman Agaat. Juni 2018 verschijnt haar eerste in het Nederlands vertaalde poëziebundel: In de stille achterkamer.

Reserveer of bestel online.

 

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *