‘Maria Austria, fotografe’ gepresenteerd door Martien Frijns

‘Maria Austria, fotografe’ gepresenteerd door Martien Frijns

Door op apr 12, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 12/04/2018
20:00 - 21:30

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Maria Austria, fotografe is het eerste breed opgezette overzichtswerk van de fotografie van de Weens-Nederlandse fotografe Maria Austria. Deze avond wordt het fotoboek gepresenteerd door de samensteller en auteur van het boek, Martien Frijns.

Entree vrij. Aanmelden is prettig: hermien@hijmanongerijmd.nl

Maria Austria wordt in Karlsbad (Bohemen) als Marie Karoline Oestreicher geboren. Zij is fotografe met een Weens fotovakdiploma en woont en werkt tussen 1937 en haar plotselinge dood in 1975 in Amsterdam. Zij is in kringen van fotografen en theater- en muziekliefhebbers vooral bekend vanwege haar theater- en podiumkunstfotografie.

Drie jaren uitgebreid en diepgravend onderzoek in het MAI (Maria Austria Instituut) en in het Stadsarchief Amsterdam levert een verrassend boek op waarin het veelzijdige en omvangrijke oeuvre van deze fotografe voor het eerst bij elkaar wordt gebracht. 

Tijdens haar leven waren Austria’s foto’s zeer gewild. Ze verschijnen regelmatig in dag- en weekbladen, tijdschriften, programmaboeken en jaaroverzichten. In tegenstelling tot haar vakbroeders heeft zij echter geen fotoboeken met eigen werk nagelaten. De enige brochure waarin zij een prominente plek inneemt, is Foto’ 48, de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. In deze brochure zijn onder andere foto’s van Sem Presser, Henk Jonker, Aart Klein, Ad Windig, Carel Blazer, Emmy Andriesse, Cas Oorthuys en Eva Besnyö opgenomen.

Amsterdam 1960 talking women with children and pram in the Jordan

Na haar dood zijn haar foto’s nog in twee thematische fotoboeken gepubliceerd, namelijk Maria Austria (1976) met daarin vooral ‘de mooiste foto’s’, en Holland zonder haast (2001) met daarin de documentaire fotografie.

Het derde boek dat 25 januari 2018 is verschenen, is het eerste breed opgezette overzichtswerk. In het boek staan een groot aantal historische fotoreportages die tot nu toe weinig of niet bekend waren, zoals: Het Achterhuis, Terugkerende joden uit Westerbork, De watersnoodramp, Ilaniah: het joodse kinderkamp, Nijmegen in verval, Josephine Baker en twee Isräel-reportages.

Tip: in het Joods Historisch Museum is van 26 januari tot 3 september een overzichtstentoonstelling van het werk van Austria te zien.

Maria Austria, fotografe
AFDH. ISBN 9789072603890
€ 34,50

online bestellen kan hier

 

Martien Frijns (AFdH-Uitgever, boekverzorger) is de samensteller en auteur van het boek. Met dit chronologisch geordende overzichtswerk van een van de belangrijkste fotografen van Nederland in de 20ste eeuw wordt een belangrijke leemte in de geschiedenis van de fotografie in Nederland gevuld. Het boek kwam mede tot stand door een financiële bijdrage van het VSBfonds en het Maria Austria Instituut (MAI) 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *