Gerard Koolschijn en ‘Plato’s oplossingen voor de planeet’

Gerard Koolschijn en ‘Plato’s oplossingen voor de planeet’

Door op feb 20, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/02/2018
19:45 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


In het Filosofisch Café van dinsdagavond 20 februari gaat het gesprek over de toekomst van onze planeet. Hiermee wordt het gesprek dat Denker des Vaderlands René ten Bos tijdens het Filosofisch Café van september begon weer opgepakt. Inleider is Gerard Koolschijn, auteur van Plato’s oplossingen voor de planeet.

Meer over het programma op de pagina van het Filosofisch Café Arnhem. Kijk hier.

 

Over Plato’s oplossingen voor de planeet.

Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie: Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Weigerend tot cynisme te vervallen zocht hij een verklaring en een oplossing in een met vuur verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin afkeer van de consumptiemaatschappij en het verschil tussen welvaart en welzijn centraal stonden.

Gerard Koolschijn, schrijver en vertaler, stelt in het boek Plato’s oplossing voor de planeet een korte en krachtige selectie samen uit Plato’s psychologische en politieke werk. In Plato’s opinie stevende de mensheid in de 5e en 4e eeuw voor Christus al af op de ondergang, veroorzaakt door hebzucht en eigenbelang. Een maar al te actuele gedachte in deze tijden van Trump, klimaatverandering, overbevolking en de groeiende kloof tussen arm en rijk.

Wat kunnen we van Plato’s visie leren? Zijn de ideeën ook praktisch toepasbaar en zijn doemscenario’s niet van alle tijden? De democratie bijvoorbeeld zou in ieder geval geen beteugeling kunnen zijn van de menselijke driften. Maar wat dan wel? Wat is precies de oplossing voor de planeet?

Gerard Koolschijn (1945) is vertaler en schrijver. Hij legde zich toe op de vertaling van klassieke literatuur, met name van Griekse tragedies en de filosoof Plato. Al vanaf jongs af aan begon Koolschijn met het vertalen van klassieke werken. Na zijn studie klassieke talen en rechten aan de Rijksuniversiteit van Leiden werkte hij in het voortgezet onderwijs als leraar en rector. Zijn toneelvertalingen zijn sinds 1985 vele malen door grote toneelgezelschappen op de planken gebracht. In 2012 verscheen zijn roman Geen sterveling weet.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *