Ger Groot presenteert De geest uit de fles

Door op okt 15, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 15/10/2017
14:30 - 16:30

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Ger Groot schreef De geest uit de fles, een geschiedenis van de moderne filosofie en een zinnenprikkelende beschouwing ineen. Ger Groot laat zien en horen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn geworden wie we zijn. Deze middag geeft hij een lezing waarbij hij zijn betoog met veel beeldmateriaal ondersteunt.

Entree: 5,00; graag aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl

‘Wie goed kijkt en luistert, kan in de architectuur van de Amsterdamse School, de schilderkunst van Caspar David Friedrich, de melodieën van Wagner of een lied van Ramses Shaffy de filosofie van hun tijd waarnemen. Hij ziet en hoort Kant en Schiller, Nietzsche en Sartre door de kunstwerken heen. Filosofie is overal, zelfs in de graffiti op straat.’ aldus Ger Groot in De geest uit de fles.

Zijn boek is een geschiedenis van de moderne filosofie en een zinnenprikkelende beschouwing ineen. Ger Groot laat zien en horen hoe wij, zelfbewuste én onzekere mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw, zijn geworden wie we zijn. Sinds Descartes heeft de radicale twijfel zijn intrede gedaan en is ‘de geest uit de fles’. De filosofie van de afgelopen vier eeuwen laat zich beschrijven als één lange worsteling met de erfenis van de religie.

Niet alleen de filosofie, maar de hele cultuur is van die worsteling doordrongen. In muziek is ze te horen, in beeldende kunst te zien, in de keuken te proeven, in de architectuur te bewonen, in de tuinaanleg te doorwandelen. Dit boek doet een beroep op alle zintuigen. Het bevat een groot aantal schitterende illustraties en verwijzingen naar de geschiedenis van de muziek, opera, toneel en film. De bijbehorende beeld- en geluidsfragmenten zijn te bekijken en beluisteren via de site www.degeestuitdefles.com. Dichterbij kan filosofie niet komen.

Ger Groot (1954) is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie en wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en publiceert veelvuldig columns, beschouwingen, boekbesprekingen en opiniestukken in dag- en weekbladen en culturele tijdschriften. Bekende boeken van zijn hand zijn onder meer Religie zonder God, Vier ongemakkelijke filosofen en Plato in tijden van Photoshop.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *