Filosofisch Café Arnhem over ‘verbeelding aan de macht’

Filosofisch Café Arnhem over ‘verbeelding aan de macht’

Door op apr 17, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 17/04/2018
19:45 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Dinsdagavond 17 april zullen de deelnemers aan het filosofisch café het thema van de Maand van de Filosofie met elkaar bespreken: “verbeelding aan de macht”. Naar aanleiding van het thema en het essay van Femke Halsema ‘Macht en verbeelding’ zal Jan Teggelaar het thema op een interactieve wijze inleiden. Jan Teggelaar is voormalig rector en trainer van schoolleiders. Eindexamenleerlingen van het Stedelijk Gymnasium is gevraagd vanuit hun “sceptische” invalshoek  aan de discussie deel te nemen.

Aanvang 19.45 uur, entree een vrijwillige bijdrage.

Het thema van de Maand van de Filosofie is als volgt beschreven:

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan en dat betekende dat de nieuwe protestbewegingen geen genoegen meer namen met ‘smalle marges’ maar zich schaarden achter grootse ideeën en utopisch idealisme. Grote politieke veranderingen bleven voor velen uit, maar des te rigoureus blijken de sociale veranderingen te zijn geweest: nooit eerder kreeg het individu zoveel ruimte en vrijheid.

Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?

Het essay is dit jaar geschreven door Femke Halsema. Macht en verbeelding is deze maand te koop voor 4,95.

Lees hier meer over Arnhemse activiteiten in het kader van de Maand van de filosofie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *