Filosofisch Café Arnhem, Op zoek naar je innerlijk kompas

Filosofisch Café Arnhem, Op zoek naar je innerlijk kompas

Door op okt 17, 2017 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 17/10/2017
19:45 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Op zoek naar je innerlijk kompas, Een Stoïcijnse oefening in onafhankelijkheid en zielsrust

beeld Seneca in Cordoba

Dinsdagavond 17 oktober staat het Filosofisch Café Arnhem in het teken van het oefenen van onafhankelijkheid en zielsrust. De avond wordt begeleid door filosoof Dick Kleinlugtenbelt. Hij heeft een gespreksmethode ontwikkeld, geïnspireerd op een tekst van Seneca. Hierover zal hij wat meer vertellen waarna er wordt geoefend met een opdracht.

Velen zijn bekend met de Socratische dialoog, een oefening in kritisch zelfonderzoek. Veel minder bekend zijn de oefeningen van de Romeinse Stoïcijnen, zoals Epictetus en Seneca. Van Seneca is bekend dat hij iedere avond een zelfonderzoek deed, waarin hij de hele dag doorloopt en doorzoekt op gemaakte ‘vergissingen en fouten’. Vaak waren Seneca’s zelfonderzoeken gericht op het omgaan met woede. Niet verwonderlijk, hij was de opvoeder van Nero.

Dick Kleinlugtenbelt heeft de afgelopen jaren een Stoïcijnse gespreksmethode ontwikkeld die gebruikt kan worden in groepen en die geïnspireerd is door een tekst van Seneca. Na een korte inleiding over de kenmerken van deze oefening en de betekenis van ‘leefregels en deugden’ wordt de oefening met de deelnemers aan het filosofisch café gedaan en vervolgens nabesproken.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *