Filosofisch Café Arnhem met college taalfilosfie

Filosofisch Café Arnhem met college taalfilosfie

Door op mei 15, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 15/05/2018
19:45 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Dinsdagavond 15 mei staat het Filosofisch Café Arnhem in het teken van taalfilosofie. Jorne Steetsel verzorgt een inleidend college, waarna gelegenheid is voor vragen.

Aanvang 19.45 uur, entree vrijwillige bijdrage.

In de filosofie gold taal lang als een middel om de waarheid uit te drukken. Ferdinand de Saussure veroorzaakte een revolutie in het denken over taal. In zijn Cours de linguistique générale legde hij de basis voor de moderne linguïstiek en vanuit zijn denken ontstond de stroming die men het structuralisme noemde.

Ferdinand de Saussure (1857-1913) was een Zwitser filoloog, maar vooral taalkundige. In de tijd van de Saussure gold historische en vergelijkende filologie als het object van studie in de taalwetenschap.

Volgens de Saussure zegt het terugkijken naar hoe de taal was in het verleden, niets over de taal die sprekers in het heden gebruiken. De Saussure zocht naar het echte object van de linguïstiek en introduceerde het linguïstisch teken.

Op 15 mei zullen de deelnemers aan het filosofische café kennismaken met de linguïstiek van de Saussure. De avond zal gehouden worden in de vorm van een college, waarna ruimte is voor vragen.

De avond zal geleid worden door Jorne Steetsel.

Jorne Steetsel studeerde drie jaar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en houdt zich, op filosofisch gebied, bezig met het verder ontwikkelen van zijn eigen tekst Ongelijkheid, bewustzijn bestaat niet.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *