Filosofie van het boerenverstand in Filosofisch Café Arnhem

Filosofie van het boerenverstand in Filosofisch Café Arnhem

Door op mrt 20, 2018 in | 0 Reacties

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 20/03/2018
19:45 - 22:00

Locatie
Boekhandel Hijman Ongerijmd

Categorieën Geen Categorieën


Albert Schweitzer – “Ik ben leven dat wil leven, te midden van leven dat wil leven.”

FILOSOFIE VAN HET BOERENVERSTAND

Dinsdagavond 20 maart is het Filosofisch Café Arnhem gewijd aan ‘de filosofie van het boerenverstand’. Dit naar aanleiding van het boek van Jan Warndorff ‘Geen idee’. Warndorff vindt het tijd voor een nieuwe levensfilosofie die uitgaat van wat mensen gemeenschappelijk hebben en ‘het leven zelf’. De avond wordt geleid door Gerrit Kappert.

Jan Warndorff debuteerde vorig jaar met het boek ‘Geen idee’. Hij laat hierin zien hoe hij de filosofie hervormt van een zoeken naar de waarheid naar een kijken naar ‘wat er nu gebeurt ‘ en hoe wij daarmee omgaan. Hij stelt dat het tijd wordt voor een levensfilosofie die ons aanmoedigt om goed te zorgen voor onszelf, voor elkaar, voor deze planeet en die ook recht doet aan en gegrond is in wat elk mens met eigen ogen kan zien en met eigen verstand kan bevatten, ongeacht zijn culturele achtergrond. Hij stelt dat het de hoogste tijd wordt voor een zogenaamde FILOSOFIE VAN HET BOERENVERSTAND. In zijn hervorming van de filosofie laat hij zich vooral inspireren door José Ortega y Gasset.

Centraal in Warndorff’s boek staan de vragen: Wat hebben alle mensen, waar ook ter wereld, met elkaar gemeen? en Wat is dat, ‘het leven zelf’?

Het bespreken en onderzoeken van het boek staat in het kader van ons zoeken naar WELK GEBAAR kunnen we maken na kennis gemaakt te hebben met het DRAMA VAN DE TOEKOMST VAN ONZE PLANEET (Dwalen door het antropoceen van René ten Bos).

Het thema wordt ingeleid door Gerrit Kappert, waarna we door het  bespreken van enkele stellingen samen op onderzoek gaan.

Ter illustratie Warndorff’s tekst op de achterflap van het boek.

“Wat is leven? Als ik daar nu woorden aan geef, dan is dat heel eenvoudig: GEEN IDEE!

Waarmee toch heel veel is gezegd. Allereerst is het een nauwkeurige omschrijving van de aard van het leven zelf: dit is geen idee, geen denkbeeld, geen stukje fantasie, maar echte dampende ademende werkelijkheid. Aangezien het leven alles omvat wat ieder mens afzonderlijk beleeft, zelfs wat ieder levend wezen beleeft, is de werkelijkheid zo duizelingwekkend groot en divers dat elke pretentie haar te kunnen bevatten of zelfs te overzien volstrekt belachelijk is”.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *