21 oktober: ‘Onder ons mense’ met Zuid-Afrikaanse dichters

Door op sep 25, 2017 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

René Bohnen

Ditmaal heeft Poëziecafé Ongerijmd twee Zuid-Afrikaanse dichters te gast: René Bohnen en Carina van der Walt. Van 15 tot 30 oktober toeren ze door Europa en deze zaterdagmiddag zijn ze in Arnhem met een speciaal programma: Onder ons mense. Gastheer Wim van Til zal hen kort introduceren.

De derde dichtbundel van René Bohnen, Op die vingerpunte van die heelal, is onlangs verschenen. Haar eerste twee bundels zijn In die niks al om en Spoorsny. 

Haar gedicht Eerste mense heeft samen met twee andere gedichten de short list van de 2017 Sol Plaatje European Union Poetry Award gehaald. De uitslag is zaterdag 21 oktober…

De Zuid-Afrikaanse Carina van der Walt werd geboren in Welkom, doceerde vijftien jaar Zuid-Afrikaanse en Nederlandse letterkunde en kwam in 2002 via een uitwisselingsprogramma een half jaar naar Tilburg. Daar keerde ze vijf jaar later voorgoed terug. In 2015 verscheen haar debuutbundel AMALGAAM bij Uitgeverij IJzer –samen met de Vlaming Willy Martin. (en hier ligt ergens een linkje, waardoor het Poëziecafé nu deze bijzondere gasten mag ontvangen!)

Carina van der Walt

Via een tweegesprek en voordracht laten Carina en René ons kennismaken met hun werk en dat van andere Zuid-Afrikaanse dichters. ‘Onder ons mense’ neemt ons mee naar de Khoisan jagers, de barre punt van Zuid-Afrika om uiteindelijk uit te komen bij een bijzonder kunstwerk.

Hieronder alvast een gedicht van René Bohnen.

Mensboom

(my bloed fluister name)

 

laas nag het wortels uit my lyf gespruit,

in skynlote oor ’n vleiland gekruip

ek was magies en hoog ’n haselboom –

my oë het vervloei en gestol tot murg van neut

tot roomkwaliteit en die pit van weet

ek groei voor die aangesig

van die oppergees van ’n gedig

ek is ’n haseldroom en ek is salm-oud

oor mý heers mercurius en die see

.

daarom swem visse en ’n god stroomop in my takke

daarom is die name silwer in my bloed

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *