16 december: Dichters van het nieuwe millennium

Door op nov 29, 2017 in Poeziecafe Ongerijmd | 0 Reacties

Zaterdagmiddag 16 december is Poëziecafé Ongerijmd gewijd aan de ‘dichters van het nieuwe millennium’. In dit boek bespreken 24 wetenschappers 24 dichters die representatief zijn voor de moderne poëzie. Gastheer Wim van Til gaat in gesprek met literatuurwetenschapper Jeroen Dera. Dichter Wout Waanders en studenten Creative Writing Eline van Wieren en Jared Meijer haken aan bij het gesprek en dragen voor.

In Dichters van het nieuwe millennium bespreken vierentwintig wetenschappers vierentwintig dichters die representatief zijn voor de moderne poëzie. Onder andere Alfred Schaffer, Rodaan Al Galidi, Mark Boog, Tjitske Jansen, Ester Naomi Perquin en Ramsey Nasr worden grondig behandeld. Ieder hoofdstuk begint met een gedicht dat het vertrekpunt vormt voor een bespreking van het werk van de dichter.

Deze middag gaan Wim van Til en Jeroen Dera op zoek naar de rode draden in het moderne poëzielandschap in Nederland en Vlaanderen. Wie bevolken het landschap, hoe verhouden deze dichters zich tot de taal en op welke wijze geven ze hun dichterschap vorm?

Naast het ‘gevestigde’ jonge talent, komt ook de jongste generatie dichters aan bod.

Wout Waanders schrijft gedichten. Hij droeg op vele festivals voor – zoals Zwarte Cross, Manuscripta, Gedichtenbal, Onbederf’lijk Vers, Wintertuinfestival en Lowlands. Gedichten van hem verschenen onder meer in Das Magazin, Extaze, Kluger Hans en diverse bloemlezingen.
In november 2015 verscheen van hem Olifantopi, een kruising tussen een dichtbundel en een pretpark.
Ook is Wout ‘stiftdichter’; over het verband met ‘Dichters in het nieuwe Millennium’ hoor je in het Poëziecafé meer.

Jared Meijer is tweedejaars student Creative Writing en schrijft voornamelijk poëzie en poëtisch proza. ‘Mijn poëzie zou ik beschrijven als een zoektocht, in de letterlijke zin zoek ik door te schrijven naar nieuwe inzichten/nieuw begrip, maar ook is het een zoektocht naar de balans tussen beeldend en abstract, licht en donker. Thematisch is mijn werk veelal existentialistisch van insteek. Ik schrijf onder andere over verlies en het (on)vermogen tot contact.’ 

Jeroen Dera  werkt als neerlandicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Jeroen promoveerde in 2017 op de studie Sprekend kritiek: literatuurprogramma’s in de vroege jaren van de Nederlandse radio en televisie. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn de interactie tussen literatuur en het mediaveld, contemporaine Nederlandstalige poëzie en literatuuronderwijs.
Jeroen is kernredacteur van Dietsche warande & Belfort en bestuurslid van de Jan Campert-stichting. Hij maakt ook deel uit van de nieuwe redactie van het Kritisch Literatuur Lexicon, dat in 2018 opnieuw wordt gelanceerd door Uitgeverij Garant.

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *